Hagebau Ziesak, Bochum

Nieuwbouw van een bouwmarkt

Opdrachtgever: F. W. Ziesak GmbH & Co. KG

plaats: Bochum

De Hagebaumarkt Ziesak is gunstig tussen Bochum en Dortmund gelegen en niet ver van de A40. Niet alleen daarom is de bouwmarkt buitengewoon populair. Zodoende werd het oude gebouw te krap voor de familie Ziesak, exploitant van het gebouw. Er werd tot nieuwbouw besloten. In plaats van 6.000 m² wordt de klanten nu een oppervlakte van 20.000 m² geboden. De familie bezit daarmee een van de grootste bouwmarkten van het Ruhrgebied. 400 parkeerplaatsen, een bakkerij, een kiosk en een drive-in voor bouwmaterialen zijn op het terrein te vinden – en richtinggevende klimaattechniek.

Richtinggevend omdat hier het Hybrid ECO System is gerealiseerd. Het gaat hierbij om een tweerichtingsventilatie-installatie waarbij de temperatuur niet via het centrale apparaat, maar via de decentrale apparaten in de ruimte wordt geregeld. In Bochum wordt dit met een combinatie van KaCompact-ventilatieapparaten en TOP-luchtverhitters gerealiseerd. Als gevolg hiervan is er geen luchtkanaalsysteem noodzakelijk. En door de CO2-geleide ventilatie die exact is afgestemd op de behoefte, is het energieverbruik zo laag mogelijk.

De KaCompact-apparaten zijn met een helikopter naar het haldak vervoerd. Niet omdat de apparaten zo zwaar waren, maar vanwege de grootte van het dakoppervlak. Een kraan met passende hefarm kon vanwege het gewicht ervan tijdens de bouwfase niet worden geplaatst. Daarentegen zijn de KaCompact-apparaten door de constructie echte lichtgewichten.

Verder zijn TOP-luchtverhitters in secundaireluchtbedrijf, alsmede enkele Ultra-apparaten die overal zijn geplaatst waar het plafond verlaagd is, belast met de verwarming van de brede hallen. Zeven luchtgordijnen met Tandem-techniek beschermen de entrees tegen binnenstromende koude lucht. Voorts voorziet een individueel geconfigureerd luchtbehandelingsapparaat de kantoorvleugel van verse lucht.

Alle apparaten voor klimaatregeling worden centraal geregeld door het KaControl-gebouwbeheersysteem van Kampmann. De secundaireluchtapparaten zijn via Modbus met de KaControl-regeling gekoppeld. Via KNX is het overkoepelende gebouwbeheersysteem ook in zones regelbaar – waardoor een optimaal energiebesparend bedrijf mogelijk is.

Ingebouwde produkten

TOP

TOP

Wand- en plafondapparaten, de warmeluchtoplossing voor in hallen voor bijna alle eisen.
Ultra

Ultra

Plafondapparaat voor de verwarming, koeling, ventilatie van exclusieve grote ruimten.
Tandem

Tandem

Voor- en warmeluchtgordijn voor een effectievere afscherming van koude lucht.
KaCompact

KaCompact

Ventilatieapparaat met warmteterugwinning voor het verversen van verbruikte ruimtelucht door verse buitenlucht.