Seb Cairns managet de zaken voor Kampmann in Noord-Amerika

Sinds januari 2016 bestaat Kampmann Heating, Cooling, Ventilation Ltd., Vancouver (Canada). De Kampmann-dochter is verantwoordelijk voor de verkoop van Kampmann HVAC-producten in Noord-Amerika. Directeur is Seb Cairns.

De zaken in Noord-Amerika kende hij al goed voordat hij zich privé en zakelijk in Vancouver aan de westkust van Canada vestigde. Daarvoor had Seb Cairns samen met Thorsten Niehoff in Londen de Kampmann UK Limited opgebouwd. Weliswaar was Kampmann al sinds het begin van de jaren 1980 in het Verenigd Koninkrijk actief, maar met de oprichting van een dochteronderneming vier jaar geleden moest het bedrijf door aanwezigheid in de markt nog beter gaan draaien. Seb Cairns en Thorsten Niehoff startten door. Snel stelden zij een team samen dat inmiddels is uitgegroeid tot een dozijn medewerkers. Het afgelopen jaar was het succesvolste boekjaar van Kampmann op het eiland, waar de belangrijkste plannings- en architectenbureaus ter wereld zijn gevestigd. Via het zakelijke contact met hen ontstonden zakelijke relaties met Noord-Amerika. Het bleek dat de vraag van de markt naar producten van Kampmann zeer vergelijkbaar is met die in Groot-Brittannië. Om door persoonlijke aanwezigheid net als het succesvolle voorbeeld van Groot-Brittannië dichter bij de Noord-Amerikaanse markt te zijn, werd eind vorig jaar Kampmann Heating, Cooling, Ventilation Ltd. opgericht. Seb Cairns pakte in Londen eerst zijn koffers in om vervolgens in Vancouver aan een gigantische klus te beginnen: het bewerken van de enorme Noord-Amerikaanse markt van het zuidelijkste puntje van Mexico tot het noordelijkste puntje van Canada.

PRODUCTEFFICIËNTIE MADE BY KAMPMANN

"Wat in de VS geldt, geldt voor heel Noord-Amerika", zegt Seb Cairns. Zo is de Noord-Amerikaanse verwarmings- en klimaattechniek 'zeer volumineus' en energie-intensief. De duidelijk slankere en energie-efficiëntere producten van Kampmann hadden tot dan een nichepositie ingenomen, terwijl het laatste jaar werd gekenmerkt door een snelle groei: "Wij werden partner van de Amerikaanse handelsmaatschappij Tunstall, die overtuigd is van de producten van Kampmann. Deze maatschappij is overal in de VS aanwezig. In Canada werken we samen met Trane", zegt Seb Cairns. Onvermoeid reisde hij over het Noord-Amerikaanse continent, bezocht handelspartners in bijvoorbeeld Boston, Montana of Washington, en concentreerde zich op de metropolen. 'Lunch and learn' wordt daar het momenteel populairste recept voor succes genoemd: "Ik maak een afspraak van een of twee uur met ingenieurs of architecten. Voor de lunchpauze neem ik wat te eten en te drinken mee en stel Kampmann voor. Het succes is echt enorm! De Noord-Amerikanen houden van de producten made by Kampmann omdat ze technisch beter en efficiënter zijn", aldus Seb Cairns. Net als voorheen in Londen wil Kampmanns vertegenwoordiger voor Noord-Amerika het succes vergroten. Momenteel bouwt hij een klein team op om de gigantische markt met zijn grote mogelijkheden nog intensiever te kunnen bewerken: "Noord-Amerika heeft heel duidelijk het potentieel om een van de sterkste exportregio's van Kampmann te kunnen worden", is de optimistische inschatting van Seb Cairns.

"De Noord-Amerikanen houden van de producten made by Kampmann omdat ze technisch beter en efficiënter zijn"

TTIP, CETA & CO.

Het zeer goede commerciële succes van de nog jonge Kampmann Heating, Cooling, Ventilation Ltd. wordt ondertussen geraakt door het nu afgesloten handelsverdrag CETA tussen Canada en de EU, ondersteunt door het trans-Atlantische handelsverdrag TTIP tussen de VS en de EU en georkestreerd door de commentaren over de uitkomst van de presidentsverkiezingen in de VS. Hoe slaagt Seb Cairns erin om in dit onrustige vaarwater de succesvol ingeslagen richting te houden? "CETA is het duidelijkste handelsverdrag omdat dit het transparantste is. Ik vind het fantastisch dat het is gesloten. Door CETA is de 7% belasting op Kampmann-producten vervallen, dat zal ons helpen", zegt Seb Cairns. Een probleem bij normen en certificaten ziet hij niet. "De zaken in Canada zullen zich de komende jaren langzaam en gestaag ontwikkelen", is zijn overtuiging. Anders is het in de VS: "De VS-normen zijn niet van het niveau van de EU-normen", zegt Seb Cairns. Hij vreest daarom dat een TTIP waarop de VS zijn stempel heeft gedrukt, negatieve uitwerkingen zou kunnen hebben op het niveau van de Europese normen en certificaten. Niet op korte termijn, maar wel drie tot vier jaar nadat TTIP is geratificeerd verwacht hij hier concrete reacties van de markt. Waarbij hij ervan uitgaat dat TTIP, net als CETA nu, een positieve bijdrage levert aan de Europese handel in de VS. Dit geldt ook voor de verkiezing van de nieuwe Amerikaanse president, Donald Trump: "Neem nu de negatieve uitlatingen van Trump over de Nafta, het Amerikaanse handelsverdrag tussen de VS, Mexico en Canada. Daar zal hij als president van terugkomen omdat eenieder weet dat iedereen iedereen nodig heeft. En daarom geloof ik niet echt dat er onder Trump veel zal veranderen", aldus Seb Cairns.

HAMVRAAG CERTIFICERINGEN

In Londen is Thorsten Niehoff het volledig eens met de uitspraken van zijn voormalige partner Seb Cairns voor wat betreft de activiteiten in het Verenigd Koninkrijk. Ook Niehoff, directeur van Kampmann UK Ltd., ziet in het Amerikaanse normeringswezen "een kwelling die niets van doen heeft met veiligheden, maar een element is om de markt af te schermen". Bovendien is het een bijzondere uitdaging om rekening te houden met de afwijkende wetgeving van de verschillende federale staten. De vraag of de certificeringen in het trans-Atlantische handelsverdrag tussen Noord-Amerika en de EU worden gehomogeniseerd of niet, vindt hij de belangrijkste vraag die bepalend zal zijn voor de Anglo-Amerikaanse activiteiten van Kampmann in de komende jaren. Zowel in Londen als in Vancouver. Waar 'Lunch and learn' nu een belangrijke sleutel is waarmee de deur naar Noord-Amerika voor Kampmann steeds verder geopend kan worden.

Skyline of Vancouver with skyscrapers

VANCOUVER - Hoofdkantoor van Kampmann Heating, Cooling, Ventilation Ltd.

Photos: Burger @ Joshua Resnick – shutterstock; Skyline von Vancouver @ Thom Quine, CC BY 2.0