De HMS Victory ligt voor Europa's grootste thermenwereld voor anker

Het imposante schip ligt op het droge. Maar het water is dichtbij: vanaf het bovendek heb je een groots uitzicht over de deinende golven. Van de indrukwekkende achtersteven reikt de houten romp met zwarte en beige strepen tot aan de elegante boeg. De HMS Victory ligt in de haven van Portsmouth aan het Kanaal op het droogdok. En in Erding bij München aan een golfslagbad.

Horatio Nelson, 1st Viscount Nelson, 1st Baron Nelson, Order of Bath, Duke of Bronté – zo luidt de volledige naam van Lord Nelson met al zijn eretitels en adellijke titels. Admiraal Nelson, die in meerdere belangrijke zeeslagen succesvol was en in zijn laatste en belangrijkste slag bij Trafalgar voor de Spaanse kust in de strijd sneuvelde, is een echte Britse zeeheld. Het schip, de HMS Victory, waarover hij in zijn laatste slag in 1805 de leiding had, bestaat tot op de dag van vandaag: het ligt in de belangrijkste militaire haven van Europa en dient als vlaggenschip van de First Sea Lord, de hoogste officier van de Royal Navy. De Victory is open voor publiek en in zijn geheel vanbinnen te bezichtigen – een bestemming die de moeite waard is. Net als de andere HMS Victory in Erding, Beieren; hier kan je zelfs overnachten.

De HMS Victory in de slag bij Trafalgar

Painting of HMS Victory during the Battle of Trafalgar

De HMS Victory in de slag bij Trafalgar

Natuurlijk is het hotelschip Victory geen natuurgetrouwe replica van het historische oorlogsschip. Maar wat Josef Wund, die de functies van investeerder en architect combineerde, ervan heeft gemaakt, is niet minder spectaculair. Om te begrijpen wat het hotel Victory voor Therme Erding betekent, moeten we eerste de Therme zelf nader bekijken. Dit is een project van superlatieven.

Thermenwereld op 185 hectare

Toen in 1983 in Erding naar olie werd geboord, vond men in plaats daarvan een thermale bron met zwavelhoudend water. Zwavelwater is een van de oudste geneesmiddelen van de mensheid en wordt meestal gebruikt bij beperkingen van het bewegingsapparaat. Het water uit de bron in Erding komt vanaf een diepte van 2.350 meter aan het oppervlak en heeft dan nog een temperatuur van ongeveer 42 graden. Hoewel van de bron na de ontdekking ervan op kleine schaal gebruik werd gemaakt, duurde het nog tot 1999 voordat Therme Erding werd geopend. Toen al heette de investeerder Josef Wund en toen al streefde de ondernemer uit Friedrichshafen naar groei. Zodoende groeide Therme Erding elk jaar en werd het populair onder bezoekers. Er werden extra baden gebouwd en nieuwe saunalandschappen, glijbanen, pools, bars en restaurants geopend.

"Josef Wund staat bekend als 'badenkoning'. Vier recreatiebaden zijn onder zijn leiding ontstaan. Hij ontwierp, financierde en bouwde echter ook het Duitse paviljoen voor Expo 2000. Een teken van erkenning voor de gediplomeerde metselaar."

Tegenwoordig bevinden zich verspreid over een terrein van niet minder dan 185.000 vierkante meter 29 bassins, 26 glijbanen, 30 sauna's, 450 echte palmbomen en meer dan 4.000 ligstoelen. Therme Erding is in verschillende secties onderverdeeld. Zo kan pas vanaf 16 jaar en tegen betaling van een toeslag toegang tot de 'VitalOase' en het luxueuze wellnessgedeelte 'Royal Day Spa' worden verkregen (deze zijn ook afzonderlijk te boeken). De nieuwste aanwinst: het 9.000 vierkante meter grote golfslagbad met buitengedeelte. En direct ernaast ligt de HMS Victory voor anker.

Het is duidelijk dat een hotel precies is wat er bij Therme Erding aan ontbrak. De thermenwereld is inmiddels zo omvangrijk dat je aan één dag niet genoeg hebt om alle attracties uitgebreid te leren kennen. Wie een voorliefde voor bad, sauna en wellness heeft, kan gemakkelijk een week in de thermen verblijven. Temeer omdat ook de omgeving heel veel te bieden heeft. De bezichtiging van een brouwerij in Erding ligt voor de hand en de verkeersverbinding met München is gunstig. Het hotel had eigenlijk al veel eerder moeten worden gebouwd. Josef Wund heeft zich hiervoor geweldig ingezet en een volledig kloppend concept voor zijn hotel Victory bedacht.

Ontwerp enerzijds postmodern en anderzijds authentiek

Om naar het hotel te komen, rijd je als je in Erding aankomt eerst helemaal langs het immense thermencomplex: langs de eigen parkeergarage, langs de hoofdingang en ook langs de enorme, 215 ton zware glazen koepel van de thermen – hotel Victory is ver weg van de dagelijkse drukte ontstaan. Op sommige dagen bezoeken meer dan 10.000 mensen Therme Erding. De Victory-gast kan de baden comfortabel via het hotel bereiken.

Onderwatergevoel: de gangen in hotel Victory

Corridor at the Hotel Victory

Onderwatergevoel: de gangen in hotel Victory

De lounge is versierd met schilderijen van de zeeslag bij Trafalgar en toont dus de meest roemruchte operatie van het schip waarvan de romp hier is gereproduceerd en waarvan de achtersteven tot in de lounge uitsteekt. Pure zeemansromantiek dus op de Victory? Geenszins. De weg naar de kamers verandert in een postmoderne gangervaring van staal en kleurrijk verlicht glas. De kamers aan de linkerkant van de gang die uitzicht op de groene weiden van Erding bieden, zijn even futuristisch ingericht: de wanden van gepolijst teakhout hebben de vorm aangenomen van een scheepsromp, witte, reflecterende vloeren en plafonds vergroten de ruimte visueel en het witte meubilair vormt een kleurrijk contrast met het donkere hout. Ja, het lijkt alsof je je in een luxejacht bevindt.

De kamers aan de rechterkant die aan het golfslagbad zijn gelegen, geven een heel andere indruk. Hier domineren lichte houtsoorten en een interieurontwerp waarbij de stijl van een ruime kajuit op een groot, oud zeilschip is opgepakt. Mooi voor gezinnen: de kapiteinscabine biedt plaats aan zes personen waarvan twee kinderen, in als jol vormgegeven hoogslapers. De panorama-buitencabine op de bovenste verdieping is qua stijl soberder en moderner ingericht en beschikt over een balkon; vanaf hier kun je gadeslaan wat er in het golfslagbad gebeurt.

Aangename nachten in een subtropisch klimaat

Ondanks dat er wordt gebaad, zijn de kamers heel stil. De ramen zijn geluidswerend en er dringt geen geluid door in de kamer. Bij de bouw was geluidsisolatie toch al een centraal thema. Zodoende was het niet verrassend dat de ontwikkelaars de Venkon EC van Kampmann uitkozen voor de klimaatregeling van hotelkamers. Want de ventilatorconvector – heel toepasselijk ook wel hotel-Venkon genoemd – is de stilste op de markt, wat zeker een cruciaal argument was maar beslist niet het enige. Naast de fluisterstille werking scoort de Venkon EC met de door een EC-motor aangedreven ventilator. Deze bespaart tot wel 70 procent energie, is traploos regelbaar en zeer efficiënt, vooral bij lage toerentallen die zeer gebruikelijk zijn voor convectoren. Maar niet alleen geluidsemissies zijn relevant bij apparaten voor klimaatregeling – vooral in hotels is de luchtkwaliteit even belangrijk: de Venkon EC is volgens de strenge hygiënerichtlijn VDI 6022 gecertificeerd en garandeert daarmee een optimale kwaliteit van de binnenlucht. Vanzelfsprekend kan de convector ook in het gebouwbeheersysteem worden geïntegreerd – via de KaControl van Kampmann of ook via een Modbus- of BACnet-koppeling. In hotel Victory wordt het eigen gebouwbeheersysteem gebruikt. Hierbij kan de gast de temperatuur comfortabel via een aanraakscherm instellen.

Stijlvol: hotelkamer met het interieur van een luxejacht

Interior view of a hotel room at the Hotel Victory

Stijlvol: hotelkamer met het interieur van een luxejacht

Ook mag niet onvermeld blijven dat hotel Victory naast het scheepshotel nog een tweede vleugel heeft die volgens een geheel eigen thema is ingericht. Achter een renaissancistische gevel die uitzicht op de branding van het golfslagbad biedt, wacht Venetiaanse romantiek. In de stijlvolle kamers waan je je in een palazzo met het uitzicht op de lagune. En juist dat is de exploitanten in het hele complex gelukt: het creëren van een vakantiesfeer waardoor het lijkt alsof je niet in Duitsland maar in een ver land zit. Een subtropische, sprookjesachtige combinatie van glashelder, warm water, ontspanning onder palmbomen, koude drankjes aan de zwembadbar en hemelse nachten in kamers met klimaatregeling. Als Lord Nelson niet op zijn zuil op Trafalgar Square zou staan, dan had hij hier zijn paradijs gevonden.

Europa's grootste thermenwereld is het hele jaar door open.
Meer informatie vindt u op www.therme-erding.de/en/.

Lord Nelson – een Britse zeeheld

Painting of Lord Nelson

Lord Nelson, de zeeman

Geplaagd door zeeziekte, met een oog en een arm: zo ging admiraal Horatio Nelson de zeeslag bij Trafalgar in. Misschien illustreert dit wat voor een hartstochtelijk zeeman Lord Nelson was. Misschien ook het feit dat hij in 1771, toen hij nog maar twaalf jaar was, bij de Royal Navy in dienst ging, waar hij snel carrière maakte – ondanks de zeeziekte waar hij zijn hele leven last van bleef houden. En de malaria die hij als 17-jarige in India opliep. Nelson die inmiddels tot commandant was opgeklommen, was pas 28 jaar toen hij met pensioen ging en met zijn vrouw Fanny in een pastorie ging wonen. Vijf jaar later zorgde de Franse Revolutie ervoor dat hij uit zijn pensioen terugkeerde. Hij vocht in meerdere slagen en raakte in 1794 aan zijn oog gewond. De verwonding leidde uiteindelijk ertoe dat hij aan dit oog blind werd. In 1797 werd hij bij een poging om de haven van Santa Cruz in te nemen, door een kogel in zijn arm getroffen die vervolgens door de scheepsarts moest worden geamputeerd. Het waren niet de verwondingen waardoor Lord Nelson nog tijdens zijn leven een beroemdheid werd, maar het waren zijn strategische vaardigheden en zijn gave om zijn bemanning te inspireren en aan te sporen om alles te geven. Een motivatietrainer van het eerste uur dus. Hij zette zijn talent ook in 1805 in de slag bij Trafalgar in, waarin het Verenigd Koninkrijk de numeriek sterkere armada van Franse en Spaanse schepen vernietigend versloeg. Tijdens de slag werd Nelson in zijn schouder geraakt. Hij stierf nog aan boord van de HMS Victory. Maar Groot-Brittannië kreeg de onbeperkte heerschappij over de zeeën.