In Luxemburg ontstaat het ene na het andere prestigieuze gebouw – Kampmann is de perfecte partner op het gebied van klimaatregeling.

Idyll in the foreground, politics and business power in the background – Luxembourg combines opposites

"Mir wëlle bleiwe wat mir sinn." (We willen blijven wat we zijn.) Zo luidt het nationale motto van Luxemburg. Als u al eens de gelijknamige hoofdstad van het groothertogdom hebt bezocht, weet u dat het conservatief aandoende motto op veel zaken van toepassing kan zijn, maar niet op het stadsbeeld van Luxemburg: zeer moderne, op de tekentafel ontworpen stadswijken, zwembaden, sporthallen, musea, concertgebouwen en vooral kantoorgebouwen – in Luxemburg wordt intensief gebouwd. En door het contrast tussen nieuwe gebouwen en veel historische gebouwen in de stad oefent Luxemburg een grote aantrekkingskracht uit – niet alleen daarom behoort de stad tot de meest leefbare steden ter wereld. Voornaamste reden voor de welvaart is de functie als financieel centrum. Naast wereldsteden als Londen, Singapore, Hongkong en Frankfurt behoort de ongeveer 120.000 inwoners tellende stad tot de belangrijkste financiële centra van de wereld. Voor de rest zorgt het feit dat Luxemburg een belangrijke standplaats van de Europese Unie is ervoor dat zowel stad als staat Luxemburg een belangrijke markt voor Kampmann is.

Belval District

In Luxemburg ligt voor Kampmann het zwaartepunt op projecten - en dat zijn flinke projecten.

Zo ontstaat in Esch-sur-Alzette, de op een na grootste stad van Luxemburg, de nieuwe wijk Belval. De vroegere industriewijk, ooit een belangrijk centrum van de staalproductie, wordt helemaal omgevormd. Sinds 2005 ontstaan hier op een oppervlakte van zegge en schrijve 650 hectare geleidelijk steeds meer gebouwen waarin kan worden gewoond, onderzoek gepleegd, gestudeerd en gewerkt. Ook kunnen inwoners er hun vrije tijd doorbrengen: winkels, bioscoop, concerthal – alles is er te vinden. In het totaalconcept voor Belval is een ecologische en moderne energievoorziening opgenomen. Meer dan voldoende toepassingsmogelijkheden dus voor de efficiënte techniek van Kampmann.

The towers of the European Court of Justice

Indrukwekkender nog dan Belval is de Kirchberg. Op dit plateau in het noordoosten van de hoofdstad zijn talrijke banken, bedrijven en Europese instituties en autoriteiten gevestigd. Hier wordt altijd druk gebouwd en zijn en worden veel architectonische vlaggenschipprojecten gerealiseerd – gelukkig niet zelden met systemen van Kampmann. Dat was ook het geval bij de renovatie en uitbreiding van het Europese Hof van Justitie met zijn twee smalle, goudglanzende torens en het hooggelegen paleis – een van de opvallendste ensembles op het plateau. Voor de nieuwbouw van de Europese Investeringsbank met een zeer innovatief energieconcept heeft Kampmann vloerconvectoren en SlimKon-gevelverwarmingen geleverd.

Zeer indrukwekkend vanuit het perspectief van Kampmann is ook de nieuwbouw van het accountants- en advieskantoor EY (voorheen Ernst & Young): 2.300 strekkende meters Katherm zijn in het gebouw geïnstalleerd, dat in december 2015 werd geopend. Ook op de Kirchberg: het gebouw van de Luxemburgse Kamer van Koophandel. Ook dit was een omvangrijk Kampmann-project.

Interior photo of the European Investment Bank in Luxembourg

Zo is Luxemburg een heel spannende markt waarop Kampmann heel succesvol opereert – wat niet vanzelfsprekend is. Hoewel Kampmann als voordeel heeft dat in het groothertogdom hoge kwaliteit erg wordt gewaardeerd, moet men voor de advisering en onderhandeling over projecten over een bijzondere vaardigheid beschikken: meertaligheid. Luxemburg heeft drie officiële talen: Frans, Duits en Luxemburgs. Deze talen bestaan echter niet gelijkwaardig naast elkaar, maar worden afhankelijk van de gelegenheid gebruikt. De officiële naam van het land is het Franse 'Luxembourg'. Deze taal wordt ook in de administratie en op middelbare scholen gebruikt. Op de lagere school wordt echter in het Duits onderwezen. Ook kranten en boeken worden meestal in het Duits gepubliceerd. In de horeca en de meeste winkels wordt Frans gesproken, omdat veel medewerkers grensarbeiders uit Frankrijk of Wallonië zijn. Op straat wordt voornamelijk Luxemburgs gesproken en wie deze Moezelfrankische taalvariant beheerst, bewijst een echte Luxemburger te zijn. Misschien wordt op de Luxemburgse Kirchberg geen Duits gesproken, maar er wordt wel op zijn Duits geklimatiseerd. Met Kampmann.

Photographs:
View over Luxembourg @ FredCollin – iStockphoto
Dexia Belval @ Les Meloures – CC BY-SA 3.0
Quartier Européen North, Kirchberg @ sprklg - Quartier Européen North – CC BY-SA 2.0
European Investment Bank @ H.G. Esch, Hennef