Katherm HK's zijn in het MOCAK in Krakau geïnstalleerd. Herziening van de Kampmann-bestseller.

Krakau, de op een na grootste stad van Polen, is het culturele centrum van het land. De stad die de een-na-oudste universiteit van Midden-Europa herbergt, inspireert door de architectonische diversiteit met gotische, renaissancistische en barokke bouwwerken en was in het magische jaar 2000 cultuurhoofdstad van Europa. Toch is aan de stad Krakau ook veel leed verbonden. In de Tweede Wereldoorlog werden tot 20.000 Joden in het Getto van Krakau gevangengehouden. Velen werden naar de nabijgelegen concentratiekampen Plaszow, Auschwitz en Birkenau gedeporteerd en vermoord.

Cultuur en geschiedenis: in de voormalige fabriek van Oskar Schindler is ruimte voor beide.

Midden in Krakau, niet ver van de Wisla die door het historische centrum kronkelt, liggen twee musea direct naast elkaar. Hier was vroeger de 'Fabryka Schindlera'; het kantoor van de emailfabriek van Oskar Schindler. Het museum is gewijd aan de geschiedenis van Krakau ten tijde van de bezetting door de Duitse Wehrmacht in de jaren 1939 tot en met 1945. Het historische gebouw is sinds de tijd van Schindler nauwelijks veranderd. Een grijs blok, sober en functioneel, maar natuurlijk een bezoek waard.

Outside view of the Mocak Building in Krakow

Naast het kantoor bevonden zich de productiehallen. Maar van buitenaf is van het oude bakstenen gebouw niets meer te zien. De Italiaanse architect Claudio Nardi heeft een nieuw, postmodern gebouw van staal, glas en beton als een stolp over de zes hallen geplaatst. Een spannende symbiose van oud en nieuw, donker en helder, zwaar en licht is ontstaan die het oorspronkelijke industriële karakter niet verloochent, maar duidelijk het huidige gebruiksdoel onderstreept: in de emailfabriek is nu het MOCAK gevestigd, het 'Museum of Contemporary Art Kraków'.

Koelinstallatie

4.000 vierkante meter tentoonstellingsoppervlakte is beschikbaar voor de hedendaagse kunst. Hier zijn moderne werken van Poolse en internationale kunstenaars van de afgelopen twee decennia te zien. Naast de omvangrijke permanente verzameling is er ruimte voor wisseltentoonstellingen, een mooie bibliotheek en een klein café. Ook Kampmann is in het MOCAK met kunst vertegenwoordigd. Je zou kunnen zeggen: met een 'installatie'.

De Katherm-convectorputverwarming is in al haar varianten zowel oorsprong van als garantie voor het succes van Kampmann. Vlaggenschip van de productgroep is de Katherm HK, het vloerapparaat voor verwarmen en koelen. De Katherm HK is al jaren populair onder ontwikkelaars en architecten en wordt gewaardeerd, omdat deze voor tot op de grond doorlopende vensters effectief verwarmt en koelt. Dat is ook het geval in het MOCAK in Krakau. Dat de Katherm HK hierbij de natuurkundige wetten lijkt op te heffen, wordt helemaal niet meer ter discussie gesteld. Al beheerst hij deze kunst wel. Als geen ander kan je wel zeggen. Vooral nu Kampmann de HK weer eens aan een grondige herziening heeft onderworpen.

A corridor in the Mocak Building in Krakow

Warme lucht stijgt omhoog. Dat weet elk kind. En precies volgens dit principe werkt bijvoorbeeld de Katherm NK (natuurlijke convectie). De convector wordt verwarmd en de warme lucht stijgt langs de koelere venstergevel omhoog. Bij het plafond aangekomen trekt de lucht naar binnen, daalt langzaam en warmt op die manier de hele ruimte gelijkmatig op. Als je het principe met koude lucht uitvoert, krijg je hoogstens koude voeten.

Toen Kampmann in 1998 de convectorput voor koelen op de markt introduceerde, heerste er eerst scepsis. En inderdaad: om vanuit de vloer te koelen, is technisch gezien een grote uitdaging die lang niet alle fabrikanten het hoofd kunnen bieden. Dat de lucht moet worden uitgeblazen, spreekt vanzelf – maar daarna wordt het ingewikkeld.

Combinatie van onderzoek en techniek

Het is aan de kennis van uitvinder Kampmann en zijn enorme schat aan ervaring te danken dat de Katherm HK de ongeëvenaarde convectorput voor verwarmen en koelen is. Door de huidige herziening behoudt Kampmann de toch al grote voorsprong op vergelijkbare producten. Dat het apparaat nogmaals zo'n grote sprong voorwaarts heeft gemaakt, is vooral te danken aan het eigen Research & Development Center (R&D) dat in het hoofdkantoor in Lingen is gevestigd. Ideeën van ingenieurs kunnen hier direct worden getoetst. Prototypen worden onder realistische omstandigheden getest en doorgemeten. Om gekoelde lucht zo stil mogelijk en tochtvrij over de gehele ruimte te verdelen, een technisch moeilijk te realiseren eis, moet niet alleen voldoende expertise aanwezig zijn, maar moet ook veel sleutelwerk worden verricht. Hier kan men ook profiteren van de ervaring die men met het ontwikkelen van de X-serie (Katherm NX en QX) heeft opgedaan. En hoewel een convectorput misschien steeds hetzelfde eruitziet (vooral als je een stijlvol rolrooster erop legt), kan de herziening van de Katherm HK zeker als een nieuw product worden beschouwd.

The Mocak Building in Krakow from the outside

Geen enkel onderdeel van de Katherm HK werd gespaard – alles werd doorgelicht. Vooral de ventilatortechniek werd geoptimaliseerd. Aangedreven door een EC-motor is de ventilator nu nog stiller en energie-efficiënter. In combinatie met de nieuwe luchtgeleiding is zowel het koelvermogen als de behaaglijkheid voor gebruikers van de ruimte gegarandeerd: tochtstromen worden voorkomen. De vermogensgegevens kunnen aan de hand van de Europese norm EN 16430 worden beschreven. Deze norm legt de technische specificaties en eisen aan met behulp van een ventilator werkende radiatoren, convectoren en vloerconvectoren vast. Met de nog zeer jonge norm kunnen convectorputverwarmingen van verschillende fabrikanten nu goed met elkaar worden vergeleken. Voor Kampmann een zegen, omdat de waarden van de Katherm HK helemaal voor zich spreken.

Zo blijft het koelen vanuit de vloer een grote kunst die Kampmann meesterlijk beheerst. En ook al zijn de Katherm HK-apparaten in het MOCAK 'tentoongesteld', voor het aangename klimaat dat de apparaten creëren, hoef je niet eens naar het museum te gaan.

Picture credits: Museum MOCAK byR. Sosin