Aangenaam klimaat bij 34 graden – grote luchtvolumes slim regelen.

Euskirchen. Een stad met toch een kleine 57.000 inwoners. Maar zonder de inwoners te na te komen – wie niet toevallig in het Rijnland woont, moet misschien eerst op de kaart nakijken waar Euskirchen eigenlijk ligt. En zie daar – het ligt daar erg mooi: in het westen en het zuiden ligt de Eifel, in het oosten is Bonn niet ver weg en in het noorden ligt Keulen. De inwoners van Euskirchen hebben dus talloze vrijetijdsmogelijkheden: ze hoeven er maar een paar kilometer voor te rijden. Maar ze kunnen ook in hun stad blijven en genieten van een attractie van de stad zelf: de Thermen & Badewelt Euskirchen. De attractie heeft een omgekeerd effect. De mensen rijden niet de stad uit, maar zoeken de stad op: of ze nu uit de vakantiegebieden in de Eifel, uit de steden langs de Rijn of uit de omgeving komen – de attractie trekt bezoekers aan uit een groot gebied. En doet iedereen versteld staan door een slimme klimaatoplossing.

'Groot' is een goed trefwoord. Het begint ermee dat de exploitant van de Badewelt Euskirchen, de ondernemingsgroep Wund, principieel groot denkt. En dat hebben ze dan weer te danken aan hun oprichter Josef Wund. De Duitse architect en ondernemer realiseerde op nauwelijks 27 jarige leeftijd het grootste vrijdragende hangdak van gasbeton voor een hal, bouwde korte tijd later een complete vestiging voor ThyssenKrupp met oplevertermijn- en vasteprijsgarantie, en ontwierp het Duitse paviljoen voor de Expo 2000 in Hannover. Maar zijn langstdurende passie was de bouw van zwembaden, en die revolutioneerde hij. Helaas moeten we in de verleden tijd spreken, want Josef Wund stierf in december 2017 een tragische dood bij een vliegtuigongeval.

SLIM: In Euskirchen stroomt de lucht uit vele bronnen.

Loungers on an air outlet at the bathing world in Euskirchen

SLIM: In Euskirchen stroomt de lucht uit vele bronnen.

Zo continueert de ondernemersgroep Wund de nalatenschap van de oprichter. En dat betekent de bouw en exploitatie van gigantische zwembaden. Ook de Therme Erding, die in de KAMPMANN HEUTE nr. 7 al eens belicht werd, is een project van Wund – het is het grootste binnenbad ter wereld.

Maar wat wil 'binnenbad' zeggen? Een opvallend kenmerk dat alle recreatiebaden van Wund gemeen hebben, is het reusachtige glazen dak boven het hoofdbad, dat met een druk op de knop opengaat. Zo slaagt de onderneming erin dat de recreatiebaden het hele jaar door in trek zijn: de bezoekers komen ook op warme zomerdagen. Een andere succesformule is het resultaat van een feit dat wij allemaal kennen: de volwassenen zoeken rust en ontspanning, de kinderen en jongeren liever actie, liefst nog met veel geluid. Een conflict dat Josef Wund met zijn concept voor recreatiebaden heeft opgelost. Dat is terug te vinden in het jongste Wund-project: de Thermen & Badewelt Euskirchen.

Het motto van het badwereld luidt "Vakantieparadijs onder palmen". Hier wordt al een accent van het bad duidelijk: persoonlijke ontspanning. Want zowel de toegang tot het gedeelte 'Palmenparadijs' alsook tot de vitaalthermen en de sauna is pas vanaf 16 jaar toegestaan. Ook al is dat voor kinderen een slecht bericht, de volwassen kunnen zo van de rustige sfeer genieten. En bovendien is het elke zaterdag familiedag – dan mag iedereen komen.

309.440 KUBIEKE METER LUCHT PER UUR

Large air-conditioning units in a technical room

GEBALDE RLT-POWER: Apparaten van NOVA in de technische ruimte.

GEBALDE RLT-POWER: Apparaten van NOVA in de technische ruimte.

Maar laten we bij het thema 'grootte' blijven: In Euskirchen wordt maximaal 309.440 kubieke meter lucht per uur verplaatst. Voor deze enorme hoeveelheid zijn 23 RLT-apparaten van de firma NOVA Apparate GmbH verantwoordelijk. Elf circulatie-installaties zorgen ervoor dat nagenoeg in het gehele gebouwencomplex de tropische temperaturen heersen die de gasten in een palmenparadijs verwachten. Tien luchttoevoer- en luchtafvoerinstallaties zorgen voor het beluchten en ontluchten van de zwembaden, het wellnessgedeelte en de omkleedruimtes. Voor het restaurantgedeelte worden twee speciale apparaten ingezet.

Deze twee keukenapparaten zijn conform VDI 2052 zodanig uitgevoerd dat geuren en stoffen die niet in de lucht thuishoren en vocht worden afgevoerd en er geen lucht van twijfelachtige hygiënische kwaliteit wordt aangevoerd. Conform VDI zijn keukenapparaten van Nova altijd voorzien van een vetfilter in de luchtafvoer, ingekapselde afzuigmotor en tweede filtertrap in de luchttoevoer.

Nog hoogwaardiger zijn de zwembadapparaten van de NOVA AquaLine-serie. Door de speciale chemisch-fysische eisen zijn deze altijd gelakt. Daarvoor wordt de lak opgebouwd in twee lagen bestaande uit een tweecomponentengrondlak (epoxy) en een lak op PU-basis. Bovendien wordt een groot deel van het apparaat gemaakt van roestvast staal V2A en V4A.

SLIMMERE OPLOSSINGEN VOOR LAGERE BEDRIJFSKOSTEN

Air outlet designed as a towel dryer

ELEGANT OPGELOST: Handdoekdroger en luchtluitlaat in één.

Om grote luchtvolumes zoals in de Badewelt Euskirchen te verplaatsen, is natuurlijk veel energie nodig. Maar waar veel energie wordt verbruikt, kan ook veel energie worden bespaard. En zo heeft NOVA voor het recreatiebad een zeer efficiënt apparaatconcept ontwikkeld.

Door de geoptimaliseerd plaatsing en constructie van de jaloeziekleppen worden al naargelang de bedrijfsmodus alleen die componenten gebruikt, die voor de actieve functie nodig zijn. Daardoor worden drukverliezen verminderd en is een energiebesparende exploitatie mogelijk. Bovendien is de ontvochtigingsmodus zodanig ontworpen dat er geen mechanische koude nodig is. Zo worden de zwembaden uitsluitend door de buitenlucht ontvochtigd, wat in een enorme kostenbesparing resulteert.

Hoe indrukwekkend de techniek voor wat betreft kengetallen en vermogen ook is – in het zwembad zelf is er niet veel van te zien. De gast ervaart natuurlijk het klimaat, dat zeer warm maar niet zwoel is. Wat voor het optimale klimaat zorgt, ziet de gast doorgaans niet. De uitlaten voor de toevoerlucht zijn elegant en voor een deel uiterst slim in de architectuur geïntegreerd. Uit de schaduwvoeg onder de galerij met ligstoelen in de palmenkuipen, vanuit de banken van de garderobe voor badjassen geïntegreerd – de lucht stroomt in Euskirchen uit de onwaarschijnlijkste bronnen. En heeft dan vaak ook nog een ander doel: zoals bij de handdoekhouders, die boven een in de vloer verzonken toevoerkanaal zijn geplaatst waardoor de handdoeken zeer snel drogen. Niet minder spannend: de sauna's (overigens allemaal sauna's met een thema) worden ook met NOVA-RLT-apparaten op temperatuur gebracht.

Zo ontstaat een samenwerking van een uitstekend klimaat en kleine finesses. Het resultaat: een nieuw klimaat.

Picture credits: convertible roof of the Badewelt © Thermen & Badewelt Euskirchen GmbH