Duits voetbalmuseum, Dortmund

Nieuw bedevaartsoord voor voetbalfans

Opdrachtgever: DFB-Stiftung Deutsches Fußballmuseum GmbH

plaats: Dortmund

Duitsers en voetbal – dat is passie! Of het nu om amateur- of profvoetbal gaat: trainers, verzorgers, toeschouwers en natuurlijk de spelers zelf leggen een enorme ijver aan de dag. Zo beschouwd had een museum dat aan het Duitse voetbal en het daaraan verbonden enthousiasme gewijd is, er allang moeten zijn.

De plaats waar het Duitse voetbalmuseum moest komen, werd via een stapsgewijze procedure vastgesteld – deze had niet beter gekozen kunnen worden. In Dortmund, een stad met een grote club en een nog groter voetbalenthousiasme, is het museum overal vandaan optimaal bereikbaar, omdat het recht tegenover het centraal station is gelegen. HPP (Hentrich-Petschnigg & Partner) uit Düsseldorf was verantwoordelijk voor de architectonische vormgeving. Ten aanzien van de uitvoering was “een in ecologisch en economisch opzicht duurzame en efficiënte bouwwijze” belangrijk voor de Duitse voetbalbond. Onder meer om die reden zijn voor de hoge glazen gevels van de benedenverdieping en het café convectorputverwarmingen van Kampmann geïnstalleerd.

De Katherm QK is een echte Kampmann-klassieker. De vloerconvector verwarmt met een fluisterstille ventilatorondersteuning en is geoptimaliseerd voor het bedrijf bij lage temperaturen. Hij is individueel aan te passen: verstekhoeken, gebogen uitvoeringen, zuiluitsparingen, afschuiningen – alle geometrische vormen zijn mogelijk. Zoals bij alle Katherm-varianten wordt in het R&D-center van Kampmann ook regelmatig gewerkt aan de verdere ontwikkeling van de QK en blijft dit apparaat daardoor ongeëvenaard.

De benedenverdieping van het voetbalmuseum heeft niets van een museum: hier mag worden gevoetbald! Een fraai, klein indoorveld bepaalt hier het gebeuren. En om het klimaat ondanks de inspannende activiteiten optimaal te houden, is het veld door lijnroosters van het type SAL35 omgeven. Het luchtrooster kan in willekeurige lengtes en met een tot vier sleufrijen worden geplaatst. Dankzij de verstelbare excentrische trommel is ook de richting van de luchtstraal naar wens instelbaar. De SAL35 is ook in andere ruimten van het museum te vinden.

Ingebouwde produkten

Katherm QK

Katherm QK

EC-dwarsstroomventilator convectie met kleine afmetingen.
Katherm QK nano

Katherm QK nano

EC-dwarsstroomventilator convectie met kleine afmetingen.