DMG Mori, Bielefeld

Fabrikant van werktuigmachines moderniseert klimaattechniek

Opdrachtgever: DMG Mori Europe Holding AG

plaats: Bielefeld

In Duitsland staat een van de wereldwijd toonaangevende fabrikanten van werktuigmachines bekend onder de naam ‘Gildemeister’. Na enkele overnames en fusies is uit het bedrijf uit Bielefeld het multinationale concern DMG Mori ontstaan. Behalve in de fabricage van CNC-gestuurde draai- en freesmachines is het bedrijf gespecialiseerd in energiemanagement. De producten van dit bedrijfsonderdeel worden onder de naam ‘Gildemeister energy solutions’ op de markt gebracht.

DMG Mori is zodoende een hightechconcern dat extra gefocust is op een efficiënt gebruik van energie. Dat geldt ook voor de klimaattechniek waaraan in Bielefeld extra eisen worden gesteld. Daarom kiest DMG Mori al jaren voor de luchtbehandelingsapparaten van Kampmann – dat zijn er inmiddels welgeteld 13. Het totale luchtvolume bedraagt 260.000 m³/h. Alle Kampmann-apparaten werken met regeneratieve, indirecte verdampingskoeling waarbij de nieuwste, eind 2016 geïnstalleerde luchtbehandelingsapparaten met de geavanceerde Ka2O-technologie zijn uitgerust – waarvan één op het hoogste uitbreidingsniveau met een luchtvolume van 24.000 m³/h.

Alleen al op het dak van hal 5 staan vijf luchtbehandelingsapparaten. Deze voeren meerdere taken uit: binnenin de hal zorgen ze voor een constante ruimtetemperatuur, wat belangrijk is voor de uiterst nauwkeurige machines en productieprocessen. Ze verversen de door oliehoudende emissies vervuilde lucht. En ze garanderen hierdoor ook een aangenaam klimaat voor de medewerkers.

Regeneratief en efficiënt: de Ka2O-technologie is door de modulaire opbouw bij elk uitbreidingsniveau even effectief en nauwkeurig op de behoefte afgestemd. En ook qua duurzaamheid beantwoordt deze door het gebruik van water als natuurlijk koudemiddel aan de bedrijfswaarden van Gildemeister.

De nakoeling in de hallen wordt door TOP-luchtverhitters uitgevoerd. Hiervan zijn bij Gildemeister in totaal 72 stuks geïnstalleerd. Ze zijn daarnaast met de KaMax-luchtuitlaat uitgerust waarmee enerzijds grote inblaashoogtes kunnen worden overwonnen en anderzijds de lucht naar behoefte kan worden gericht.

Ingebouwde produkten

TOP

TOP

Wand- en plafondapparaten, de warmeluchtoplossing voor in hallen voor bijna alle eisen.
Luchtbehandelingskast

Luchtbehandelingskast

Grenzeloze luchtbehandelingstechniek – individueel configureerbare, volledige installaties voor klimaatregeling