EDEKA-supermarkt, Haselünne

Representatieve nieuwbouw in het historische centrum van Haselünne

Opdrachtgever: Hänsch Firmengruppe

plaats: Haselünne

Het charmante stadje Haselünne ligt in het hart van het Eemsland. De plaats werd belangrijk door het stoken van jenever. Ook vandaag nog noemt Haselünne zich ‘jenever- en Hanzestad’. Tijdens de hoogtijdagen in de 18e en 19e eeuw waren tientallen bedrijven actief. Daarvan zijn er nog drie over. De producten van deze traditionele bedrijven zijn natuurlijk ook in de nieuwe EDEKA-supermarkt verkrijgbaar die midden in het historische centrum van Haselünne is gelegen. De eind 2014 geopende supermarkt valt op door de vriendelijke en open sfeer – en door het aangename klimaat. Daarvoor zorgen verschillende apparaten van Kampmann die via het KaControl-regelsysteem centraal worden geregeld.

Voor de centrale ventilatie en koeling is een NOVA-luchtbehandelingsapparaat verantwoordelijk waarin Ka2O-modules van Kampmann werken. De Ka2O-technologie is een vernieuwend principe volgens welke indirect en regeneratief met water wordt gekoeld. In tegenstelling tot de gebruikelijke systemen met verdampingskoeling wordt in de Ka2O-module de afvoerlucht direct in de warmtewisselaar bevochtigd. Door de bijzondere geometrie van de lamellen en luchtgeleiding in de warmtewisselaar is een afkoeling van de buitentemperatuur met maximaal 18 K mogelijk. De modulaire opbouw voorkomt bovendien drukverliezen en maakt een configuratie op maat mogelijk. Met minimaal drie modules voor een luchtvolume van 1.200 m³/h en maximaal 60 modules voor 24.000 m³/h zijn de apparaten te combineren. In de EDEKA-supermarkt Haselünne met een verkoopoppervlakte van 1.500 m² zijn er 24 modules aanwezig met een nominaal luchtvolume van 9.600 m³/h. In de wintermodus is de warmteterugwinning actief. Gecombineerd met het naverwarmingsregister dat in Haselünne door de afvalwarmte van de (diep)vriezers wordt gevoed, hoeft meestal geen extra via de ketel opgewekte warmte te worden aangevoerd. Het ingezette, afzonderlijk geconfigureerde apparaat voldoet aan de strenge eisen van de ErP-richtlijn.

In Haselünne vindt de Airblock FG een bijzondere toepassing. Het vlakke apparaat voor verwarmen, koelen, ventileren en filteren wordt in de EDEKA-supermarkt gebruikt voor de hygiënische afscherming van de verswarentoonbank. Achter de toonbank wordt de lucht aangezogen om via ventilatiesleuven voor de toonbank met overdruk weer te worden uitgeblazen. In de entree van de supermarkt heet een Tandem-luchtgordijn de bezoekers aangenaam welkom, net als twee chique Ultra-luchtverhitters. In de opslagruimten is heel economisch een TOP-luchtverhitter voor de warmte verantwoordelijk.

Ingebouwde produkten

TOP

TOP

Wand- en plafondapparaten, de warmeluchtoplossing voor in hallen voor bijna alle eisen.
Ultra

Ultra

Plafondapparaat voor de verwarming, koeling, ventilatie van exclusieve grote ruimten.
Tandem

Tandem

Voor- en warmeluchtgordijn voor een effectievere afscherming van koude lucht.
Luchtbehandelingskast

Luchtbehandelingskast

Grenzeloze luchtbehandelingstechniek – individueel configureerbare, volledige installaties voor klimaatregeling