Hospital LogiServe GmbH, Elmshorn

Toekomstgericht zonder gas: Hospital LogiServe verwarmt met lage temperatuur

Opdrachtgever: Markus Cramer

plaats: Elmshorn

Dat Hospital LogiServe GmbH nog steeds een vestiging in Elmshorn heeft, is te danken aan Markus Cramer: Zijn gelijknamige meubelzaak is niet alleen de buurman van Hospital LogiServe – Cramer is ook de verhuurder. Maar het oude gebouw werd te klein en Markus Cramer was als opdrachtgever bereid om een bedrag van meer dan één miljoen te investeren in de bouw van een nieuwe vestiging voor Hospital LogiServe in dezelfde straat. In plaats van 2.900 vierkante meter beschikt de expert voor logistiek en materiaallevering voor de gezondheidszorg nu over 4.700 vierkante meter voor opslag en logistiek. 4.000 artikelen, van verbanden via operatiekamermaterialen tot aan hartkatheters, worden door 25 medewerkers verwerkt. Het welzijn van deze medewerkers, maar ook het milieu, was voor de opdrachtgever bijzonder belangrijk.

Het duurzame materiaal hout, een groenvoorziening op het dak, zonnepanelen en warmtepompen zijn de centrale pijlers van het milieuvriendelijke project. De nieuwe hal komt overeen met een efficiëntiehuis 40 EE. Dit betekent dat duurzame energiebronnen ten minste 65% van de energiebehoefte voor verwarmen en koelen van het gebouw leveren. Dat is niet toevallig ook de waarde die volgens de Duitse Gebäudeenergiegesetz (GEG) in de toekomst wordt geëist. Hospital LogiServe bereikt deze waarde zeer eenvoudig met een laagtemperatuursysteem van Kampmann.

Maar hoe werkt een halverwarming met een laagtemperatuursysteem? Anders dan tot nu toe gebruikelijk was, moeten bij systemen met warmtepomp meerdere kleine, voor lage temperaturen geoptimaliseerde apparaten worden gebruikt. In Elmshorn zijn dat de luchtverwarmers TOP C van Kampmann, die aan het plafond van de hal zijn gemonteerd. Ze zorgen voor constant aangename temperaturen, die tochtvrij en met slechts geringe temperatuurlagen worden verkregen.

De luchtverwarmers worden gevoed door vier KaClima AO warmtepompen, die op het retentiedak staan. Deze zijn zeer compact en nemen dus weinig ruimte in. Als koudemiddel wordt R32 gebruikt, dat ook volgens de F-gassenverordening en dankzij het lage GWP (Global Warming Potential) toekomstzeker is. Kampmann vult zijn warmtepompen slechts met kleine hoeveelheden R32, waardoor het CO₂-equivalent met tot 75 % wordt verlaagd, zonder daarbij concessies te doen aan het koude- en warmtevermogen.

Het systeem bestaande uit warmtepompen en luchtverwarmers zorgt voor een uitstekende energie-efficiëntie, en dus ook op de lange termijn voor lage bedrijfskosten. Bovendien had Hospital LogiServe GmbH daardoor geen gasaansluiting nodig. Met het SEL-regeltableau van Kampmann wordt het systeem bovendien automatisch zo geregeld dat de medewerkers altijd in een aangenaam binnenklimaat werken.

Ingebouwde produkten

TOP C

TOP C

Wandapparaten voor halkoeling voor meer comfort in de industrie en het magazijn
KaClima M
NIEUW!

KaClima M

Klimaatoplossing voor vermogensbereik 53 - 85 kW, met koudemiddel R32.