Hotel RIU Plaza, Berlijn

Revitalisatie van het Philips-flatgebouw

Opdrachtgever: RIU Hotels & Resorts

plaats: Berlijn

Het vroegere Philips-flatgebouw behoort tot de markantste gebouwen in het centrum van Berlijn. Het 73 meter hoge gebouw dat dicht bij de Kurfürstendamm en de KaDeWe is gelegen, is dankzij de ervoor geplaatste toren met uitstekende opbouw een echte blikvanger. De Spaanse hotelketen RIU heeft het flatgebouw in 2012 overgenomen en grondig gerevitaliseerd: na een bouwfase van enkele jaren opende het viersterrenhotel RIU Plaza de deuren in 2015. Tijdens de reconstructie zorgden ’s winters 48 luchtverhitters voor bouwplaatsen van Kampmann ervoor dat het bouwproces kon worden voortgezet.

Naast 357 kamers en suites omvat het hotel een lobby, een restaurant, een bar en conferentie- en evenementruimten. Qua architectuur is het eens technocratisch koel aandoende gebouw door middel van diagonale lijnen en een ervoor geplaatste kubus met rode binnengevel met onregelmatige uitsparingen duidelijk cachet gegeven. Dit speelse ontwerpelement komt ook terug in de ruime lobby die met tot op de grond doorlopende vensters de klassieke gebruikslocatie voor convectorputverwarmingen is.

130 strekkende meters aan Katherm HK-apparaten voor verwarmen en koelen zorgen in de lobby en het restaurant voor een aangenaam klimaat. Met de geluidsarme en energiezuinige vloerconvector die steeds verder wordt verbeterd, is Kampmann marktleider. Vooral bij het koelen vanuit de vloer, een technisch moeilijke taak, behaalt Kampmann uitstekende resultaten. Prestaties waarop je kunt vertrouwen, want ze zijn conform de norm NEN-EN 16430 gemeten en getest.

Voor de centrale ventilatie zijn luchtbehandelingsapparaten van NOVA, het zusterbedrijf van Kampmann, verantwoordelijk. Zeven centrale ventilatieapparaten met een totaal luchtvolume van 93.000 m³/h zijn in RIU Plaza geïnstalleerd. Hier was het een uitdaging om de volumineuze apparaten in het bestaande, krappe gebouw aan te brengen. NOVA heeft de luchtbehandelingsapparaten in verband met het project zodanig gebouwd dat de afzonderlijke kubussen door de bestaande deuren konden worden getransporteerd. De warmteterugwinningseenheid, uitgevoerd als platenwarmtewisselaar, is demontabel uitgevoerd, zodat de montage in de technische ruimten snel en eenvoudig verliep.

Het centrale luchtbehandelingsapparaat voor de keuken met een luchtvolume van 14.500 m³/h is conform VDI 2052 uitgevoerd. De luchtafvoerventilatoren zijn omkast en worden extern aangedreven. Het warmteterugwinningssysteem is met een kringloopsysteem uitgevoerd om de luchtwegen hygiënisch gezien volledig van elkaar te scheiden.

Ingebouwde produkten

Katherm HK

Katherm HK

EC-dwarsstroomventilator convectie voor verwarmen of koelen.