Mall of Berlin, Berlijn

Gereanimeerde warenhuistraditie in het centrum van Berlijn

Opdrachtgever: High Gain House Investments GmbH

plaats: Berlijn

De Leipziger Platz is weliswaar niet zo beroemd als de nabijgelegen Potsdamer Platz, maar desondanks is het een plaats van historisch belang. Vanaf het einde van de 19e eeuw is hier met het warenhuis Wertheim op het gebied van consumptie geschiedenis geschreven; het was het grootste en mooiste warenhuis van Europa. Tijdens het nationaalsocialisme werd de joodse familie Wertheim onteigend. In 1944 raakte het in architectonisch opzicht revolutionaire gebouw zwaar beschadigd door bommen van de geallieerden en in 1955 werd het uiteindelijk gesloopt. Er volgden lange jaren van bedrieglijke rust aan de Leipziger Platz, toen de Berlijnse Muur over het achthoekige plein liep. Na de Duitse hereniging werd het plein geleidelijk weer leven ingeblazen – en met de opening van de 'Mall of Berlin' in september 2014 is ook de waarachtig grote warenhuistraditie teruggekeerd.

LP12 – Mall of Berlin: zo luidt de volledige naam van het winkelcentrum, waarbij LP12 op het adres aan de Leipziger Platz 12 slaat. Wat klinkt als één gebouw is in werkelijkheid een enorm gebouwencomplex met 270 winkels op 76.000 vierkante meter. Even omvangrijk en uniek als de Mall is het gebruik van de techniek van Kampmann aan de Leipziger Platz.

Een heel speciale eis aan de klimaatcassettes kon technisch gezien alleen door Kampmann worden gerealiseerd: de KaCool-plafond- en wandapparaten worden gevoed met stadskoeling van het gemeentelijk nutsbedrijf van Berlijn. Voor het verdere proces is het belangrijk dat de retourtemperatuur een constante waarde heeft. Kampmann heeft hiervoor software ontwikkeld waarmee elke cassette afzonderlijk kan worden geregeld. Het systeem wordt via een KaControl-paneel bestuurd. Vooraf werd de werking ervan door het eigen Research & Development Center (R&D) uitgebreid getest. In totaal zijn 322 KaCool's in de Mall geïnstalleerd.

Verder heeft Kampmann nog Katherm QK (convectorputverwarmingen met EC-dwarsstroomventilator) en TOP- en Ultra-luchtverwarmers voor de Mall of Berlin geleverd. Laatstgenoemde in een speciale uitvoering: de Ultra-apparaten zijn voorzien van een speciale traploze regeling.

Ingebouwde produkten

Katherm QK

Katherm QK

EC-dwarsstroomventilator convectie met kleine afmetingen.
Ultra

Ultra

Plafondapparaat voor de verwarming, koeling, ventilatie van exclusieve grote ruimten.
KaCool D AF

KaCool D AF

Plafondcassette met AtmosFeel voor maximale behaaglijkheid.