OBI-bouwmarkt, Hamburg-Bergedorf

GreenBuilding-certificaat voor nieuwe doe-het-zelfwinkel

Opdrachtgever: Procom Unternehmensgruppe, Hamburg

plaats: Hamburg-Bergedorf

Met de nieuwbouw in Hamburg-Bergedorf opende OBI een nieuw ‘groen filiaal’. De winkel kreeg een GreenBuilding-certificaat in het kader van het klimaatbeschermingsprogramma van de Europese Commissie die de energie-efficiëntie van gebouwen wil verhogen en het gebruik van hernieuwbare energie wil promoten. Het gebouw voldeed aan de voorwaarden en bleef meer dan 25% onder de primaire energiebehoeften zoals omschreven in de EnEv, de verordening rond energiebesparing (bewijs van warmte-isolatie geleverd door de firma Pohlkamp Architektur und Energie uit Telgte).

Als eerste Duitse producent met de titel “GreenBuilding Endorser“ stelt Kampmann een doordacht productconcept voor dat het lage primaire energieverbruik ondersteunt. De combinatie van centrale en decentrale klimatisatietechnieken en een CO2-gestuurde bediening van de aan- en afvoer van lucht bieden energie-efficiënte voordelen.

Zes ventilatietoestellen met een totale capaciteit van 40.000 m³/u zorgen voor de centrale aan- en afvoer van lucht in de winkel. Het rendement van de warmteterugwinning dankzij de dubbele plaatwarmtewisselaar bedraagt 84%. De centrale ventilatietoestellen worden in Lingen bij Kampmann GmbH ontwikkeld en vervolgens door Nova Apparate GmbH geproduceerd in Donaueschingen. Uitgangspunt van het concept is de combinatie van klassieke centrale ventilatiesystemen met decentrale luchtverwarmers. De ventilatie is CO2-gestuurd waardoor er zo weinig mogelijk maar zo veel stroom als nodig wordt verbruikt. De TOP-luchtverwarmers brengen de winkel decentraal op temperatuur en verwarmen elke zone tot de gewenste temperatuur, afhankelijk van de verwarmingsbehoeften. Dankzij het gebruik van spitstechnologische EC-motoren wordt daarnaast ook het stroomverbruik voor de verkoophal met een totale oppervlakte van 10.000 m² tot een minimum beperkt.

Aan de kassa’s en het onthaal - waar de medewerkers het vaakst zijn - zorgt de stralingswarmte van de Galaxis-stralingspanelen voor een aangename werkomgeving.

Voor een efficiënte bescherming van de binnentemperatuur installeerden we Vario-luchtgordijnen aan de winkelingangen en ProtecTor-luchtgordijnen aan de poorten van het magazijn.

Samen met de vele lichtkoepels zorgt de daglichtafhankelijke verlichting ervoor dat het bedrijf voldoet aan de GreenBuilding-standaarden. Andere belangrijke maatregelen zijn de optimalisering van de gebouwschil en het gebruik van een gasabsorptiewarmtepomp.

Ingebouwde produkten

TOP

TOP

Wand- en plafondapparaten, de warmeluchtoplossing voor in hallen voor bijna alle eisen.
ProtecTor EC

ProtecTor EC

Voor- en warmeluchtgordijn voor afscherming van overheaddeuren bij grote hallen.
ProtecTor AC

ProtecTor AC

Voor- en warmeluchtgordijn voor afscherming van overheaddeuren bij grote hallen.