Quartier Belvedere Central, Wenen

Levendige nieuwe wijk dicht bij het centraal station

Opdrachtgever: UBM Development Österreich GmbH

plaats: Wenen

Het is merkwaardig dat Wenen lange tijd niet echt een centraal station had. In plaats daarvan had je Westbahnhof, Bahnhof Mitte en Südbahnhof, dat (ook merkwaardig) vroeger Ostbahnhof heette. In 2012 is het omvangrijke Südbahnhof gesloopt en door een centraal station vervangen. Hierbij ontstond een grote, lege vlakte met een aantrekkelijke ligging tussen het nieuwe station en Schloss Belvedere. Een buitenkans voor stedenbouwkundigen.

De vlakte kreeg een naam: Quartier Belvedere. Je zou echter ook ‘Quartier Kampmann’ kunnen zeggen. Want de postmoderne gebouwen die daar sinds 2014 worden gerealiseerd, zijn de ideale gebruikslocatie voor vloerconvectoren. Zo werden ‘Erste Campus’ en ‘Icon Vienna’ al uitgerust met convectorputverwarmingen uit Lingen. En ook het derde grote gebouwcomplex dat in Quartier Belvedere wordt gerealiseerd, wordt uitgerust met de Katherm.

Quartier Belvedere Central, kortweg QBC, is een buitengewoon project – niet alleen vanwege de omvang. Op een grondoppervlakte van 25.000 vierkante meter ontstaan zes gebouwen met een brutovloeroppervlakte van in totaal 130.000 vierkante meter. Het QBC omvat onder andere hotels, kantoren, woningen, winkels en horeca – een mix waardoor het kwartier ook ’s avonds levendig blijft.

De vloerconvectoren van Kampmann zijn verspreid over alle gebouwen aanwezig. Afhankelijk van de gebruikslocatie zijn ze in een passende kleur gepoedercoat: deels in antracietgrijs (RAL 7016) en deels in diepzwart (RAL 9005). Zowel de Katherm NK met natuurlijke convectie als de Katherm QK met ventilatorondersteuning zorgt voor de tot op de grond doorlopende raampartijen voor een optimale afscherming van koude lucht.

Maar vloerconvectoren van Kampmann werken niet alleen thermisch. Vooral in het NOVOTEL in QBC 6 wordt duidelijk wat voor een visueel effect de Katherm-apparaten hebben. Zo heb je vanuit de fitnessruimte met ontspanningsgedeelte een prachtig uitzicht over het stadspanorama van Wenen – onbelemmerd dankzij Katherm.

Nauwelijks minder subtiel zijn de emcoair SAL35-apparaten die het QBC ventileren. Deze lijnroosters worden afhankelijk van de behoefte met een of meerdere sleuven gefabriceerd en kunnen voor het realiseren van sleufrijen van willekeurige lengtes worden gekoppeld. Dankzij de gepatenteerde, excentrisch geplaatste luchtgeleidingstrommel is een traploze regeling van de uitlaatsnelheid en de luchtvolumestroom mogelijk.

Voorts zijn in QBC 4 emcovent DIKAL-apparaten geïnstalleerd. De DIKAL is een koelplafondpaneel met hooginductieve inbrenging van toevoerlucht en daarmee een innovatieve combinatie van luchtuitlaat en koelsysteem met watergeleiding. Deze garandeert krachtige koelprestaties bij tegelijkertijd hoge thermische en akoestische behaaglijkheid. Door de compacte afmetingen kan de emcovent DIKAL ruimtebesparend in elke gangbare constructie met verlaagd plafond worden geïntegreerd.

Ingebouwde produkten

Katherm NK

Katherm NK

Natuurlijke convectie.
Katherm QK

Katherm QK

EC-dwarsstroomventilator convectie met kleine afmetingen.