Voor een veilige werkomgeving

Luchthygiëne is al geruime tijd een gespreksthema wanneer het om de corona-pandemie gaat. En daardoor wordt ook de vraag naar technische oplossingen groter. Het doel is het besmettingsgevaar in alle levens- en werkomgevingen tot een minimum te beperken. Een belangrijke factor daarbij is de virusconcentratie in de lucht in gesloten ruimtes. Het is namelijk niet één virus die de besmetting veroorzaakt, maar een hoge virusconcentratie gedurende een bepaalde tijd. De taak is dus duidelijk: de virusconcentratie laag te houden, bijvoorbeeld in de kantoorlucht. Dit kan op verschillende manieren worden bereikt.

Permanente of ten minste regelmatige stootventilatie door het openen van twee tegenoverliggende ramen zorgt voor tocht in de ruimte en dus voor een snelle, effectieve luchtverversing. Dat is gewoon de eenvoudigste oplossing. Moeilijk wordt het in de herfst en winter wanneer de buitentemperaturen dalen. Medewerkers zullen namelijk niet graag bereid zijn om de ramen elk uur te openen.

De denkbaar beste oplossing is een modern ventilatiesysteem, dat voldoende buitenlucht in de ruimte brengt en de verbruikte omgevingslucht afzuigt. Daardoor ontstaat een permanente luchtverversing, zonder de nadelige gevolgen van stootventilatie. Warmteterugwinning zorgt voor een zuinig energieverbruik in de winter.

Het feit is echter dat de meeste kantoren in bestaande gebouwen niet met dergelijke ventilatiesystemen zijn uitgerust. Eigenaren en verhuurders moeten zich op middellange termijn niet laten terugschrikken door investeringen in een effectieve ruimteventilatie.

Een praktisch en direct beschikbaar alternatief is de mobiele Kampmann luchtreiniger KA-520. Uitgerust met een zeer effectief fijnstoffilter klasse H14 filtert deze 99,995% van de virussen, ziektekiemen, bacteriën alsmede stuifmeel, graspollen en huisstof uit de lucht. Zo wordt de virusconcentratie in de omgevingslucht onder een kritisch niveau gehouden en na verloop van tijd zelfs compleet afgebroken.

Dit zijn de highlights van de luchtreiniger KA-520:

  • (HEPA) fijnstoffilter klasse H14
  • energiezuinige EC-ventilator
  • hoogwaardige stabiele gepoedercoate behuizing
  • twee bedrijfsstanden: geluidsarm permanent bedrijf en snelle reiniging

Deze illustratie toont de virusconcentratie in een 6-persoons kantoor met ruimtevolume van 120 m³.

De berekening is gebaseerd op de hoeveelheid virussen die een besmette persoon gedurende acht uur aan de omgevingslucht zou afgeven. Door een regelmatige stootventilatie via raam kan de virusconcentratie niet voldoende worden verlaagd. Zelfs de lange stootventilatie tijdens de middagpauze is daarvoor niet genoeg.

Met twee Kampmann luchtreinigers KA-520 XL blijft de virusconcentratie permanent onder het kritische niveau. In de pauzes kunnen de apparaten in de hogere stand worden gezet, waardoor de virusbelasting telkens compleet wordt afgebroken.

Het voordeel is dat de luchtreiniger KA-520 „Made in Germany“ in diverse bouwgrootten verkrijgbaar is en dus kan worden gebruikt voor de effectieve luchtreiniging in allerlei soorten gesloten ruimtes. De luchtreiniger kan natuurlijk niet alleen in kantoren, maar ook op plaatsen met veel klantenverkeer voor meer veiligheid zorgen.

Het portable plug & play staande apparaat beschikt over twee omschakelbare reinigingsfasen. Daarmee kan tot 700 m³ omgevingslucht per unit worden gereinigd, waarbij potentieel schadelijke deeltjes en gassen zoals allergenen, schadelijke stoffen en aerosolen worden verwijderd. Voor grotere ruimtes wordt een modulair systeem met meerdere eenheden aanbevolen, die op verschillende plaatsen in de ruimte worden opgesteld.

Het geïntegreerde HEPA-filter H14, dat het meeste werk in het apparaat verricht, is overigens slijtagearm en eenvoudig te vervangen.

Nadere informatie over de luchtreiniger.

Zorg ook voor schone en goede lucht!