Hoe Kampmann-producten worden gebruikt in zeer verschillende klimatologische omstandigheden

'Genau mein Klima', oftewel: Precies mijn klimaat, dat is de slogan die zich internationaal en in alle klimaatzones heeft gevestigd en die door Kampmann in de meest uiteenlopende toepassingsgebieden in praktijk wordt gebracht. Op die manier zorgt de Kampmann-apparatuur wereldwijd voor het meest behaaglijke klimaat. Het maakt ons niet uit of het klimaat erg warm of koud is. Of het nu gaat om woestijnhitte of Siberische winter, onze producten zijn ontworpen om te worden gebruikt in de meest uiteenlopende klimatologische omstandigheden.

In het volgende artikel nemen wij u mee op een korte reis naar twee landen met verschillende klimaatzones, waar we dezelfde apparatuurtechnologie gebruiken om hetzelfde doel te bereiken: een perfect binnenklimaat. We stoppen aan de kust van Barcelona in Spanje en nemen een kijkje bij Antares, een luxe wolkenkrabber. Vervolgens reizen we meer dan 5.500 km naar Jekaterinenburg in Rusland, naar het hoofdkantoor van de Russian Copper Company. Beide Kampmann-projecten hebben één ding gemeen: ze zijn uitgerust met Katherm HK vloerconvectoren. Wij beschrijven de ontwerpeisen en de respectieve oplossingen.

           

Antares, Barcelona

We beginnen met Antares, een hoog woongebouw in de buurt van de Avenida Diagonal, een laan in Barcelona vlak bij de Middellandse Zee. De spectaculaire luxueuze wolkenkrabber werd ontworpen door de wereldberoemde architecte Odile Decq (Studio Odile Decq), die zowel de architectuur als het interieur ontwierp.

Het pand is ontwikkeld door de Shaftesbury Asset Management Group, een toonaangevende Europese onderneming op het gebied van vastgoedinvesteringen, fondsen en vermogensbeheer. Hoewel we hier niet te maken hebben met woestijnhitte, worden ook in Barcelona bij tijd en wijle zeer hoge temperaturen bereikt.

Het gebouw, waarvan de ruwbouw reeds in delen bestond, bereikt thans een totale hoogte van 100 meter en telt 26 verdiepingen. Er worden 88 appartementen te koop aangeboden, waaronder appartementen met 1, 2, 3 en 4 slaapkamers, maisonnettes en penthouses, variërend in grootte van 98 tot 386 m2 en met privéterrassen van 16 tot 160 m2.

Architecte Odile Decq drukt haar stempel op alle aspecten van Antares. Zij ontwierp de gebogen terrassen die het kenmerkende karakter van Antares bepalen. Ze heeft ook de entreehal ontworpen.

Antares, Barcelona

Graag willen we dieper ingaan op de interieurs van de woonkamers, slaapkamers, keukens en badkamers. Alle appartementen hebben ramen van vloer tot plafond en ruime terrassen met panoramisch uitzicht op de Middellandse Zee, de Catalaanse hoofdstad en de omliggende bergen.

Vloerconvectoren van Kampmann zorgen voor een fenomenaal uitzicht

Katherm HK

En dit is waar Kampmann in beeld komt. Tot de vereisten voor luxueus en visionair wonen in Antares behoort ook een doordacht klimaatregelingsconcept dat in alle opzichten aan de visuele eisen voldoet en rekening houdt met de architectonische omstandigheden. De ramen van vloer tot plafond en de doorlopende glasgevels mogen niet worden geblokkeerd door radiatoren. Vanaf het begin lag de nadruk dan ook op vloerconvectoren van Kampmann.

Ze zijn verzonken in de vloer of in de verhoogde vloer. De functies verwarmen, koelen of ventileren zijn mogelijk. In Antares zijn 540 Katherm HK vloerconvectoren (met een constructiebreedte van 320 mm) in alle appartementen geïnstalleerd, die nu de corresponderende ruimten naar behoefte verwarmen of koelen.

Antares, Barcelona

Een blik op de mogelijke maximum- en minimumtemperaturen gedurende het jaar leert dat vooral in de zomer hoge koellasten optreden, omdat zelfs zeer goed geïsoleerde glasgevels in de zomer warme lucht binnenlaten. Maar in Antares moet natuurlijk ook in de winter voor verwarming worden gezorgd, ondanks de gematigde temperaturen.

Katherm HK zijn aangepast aan de architectuur van het gebouw

Bij projecten zoals dat in Barcelona is een hoge mate van flexibiliteit vereist bij het ontwerpen van de ruimte. In verband met de bestaande bouwconstructie werden de vloerconvectoren ontworpen als speciale uitvoering met een afdekking aan de kamerzijde als opstap. Bovendien zijn er lege kanalen voor een optisch doorlopende band. In totaal werd meer dan 1.300 strekkende meter aan vloerkanalen met verstekhoeken en kolomomleidingen geleverd. Voor de rolroosters koos architecte Odile Decq voor bronskleurig geanodiseerd aluminium. Kampmann denkt trouwens ook aan het volgende: de rand van het frame aan de kamerzijde werd ontworpen in de vorm van een "U-profiel", zodat de vloerenlegger de houten panelen eronder kon schuiven en ze vervolgens aan het kanaal kon bevestigen.

Om de vloerconvectoren voor elke kamer op maat te kunnen leveren, is een exacte opmeting enorm belangrijk. Katherm vloerconvectoren kunnen worden geproduceerd voor alle geometrieën met verstekhoeken. Gebogen versies of versies met kolomuitsparingen of afschuiningen zijn ook geen probleem.

Bij de ontwikkeling en bouw van de Katherm HK moet erop worden toegezien dat deze op de juiste wijze worden aangebracht en ontworpen. Als aan deze criteria wordt voldaan en in de hele ruimte dezelfde temperatuur heerst, heeft tocht geen kans en kunnen de vloerconvectoren doen wat ze moeten doen: zorgen voor thermisch comfort in de hele ruimte.

Energie- en geluidsefficiënte vloerconvector

Een ander voordeel van de Katherm HK is de zeer efficiënte EC-dwarsstroomventilator, die dankzij het lage stroomverbruik energiebesparend kan worden gebruikt. Hij is traploos regelbaar en heeft alleen lage geluidswaarden. Het kanaal is ook zo doordacht ontworpen dat het gemakkelijk kan worden onderhouden en volgens de specificaties van de hygiënerichtlijn VDI 6022 kan worden gereinigd.

Kom hier meer te weten over onze talrijke varianten voor vloerconvectoren die voor een individueel behaaglijk klimaat zorgen.

Luxueuze appartementen en restaurant met een behaaglijk klimaat

Alle appartementen in Antares behoren tot het absolute luxesegment en beginnen bij € 850.000. Geen wonder als je kijkt naar het extra aanbod van Antares: een spa- en wellnesscentrum van 1.000 m² met groenvoorzieningen, een binnenzwembad, een bioscoopzaal, een tuin met paddel-baan, een sky-terras, een infinity pool op het dak en het restaurant Grand Café Rouge op de begane grond.

Antares, Barcelona

We willen hier een speciale vermelding maken van het restaurant. Het wordt gekenmerkt door een gebogen 9 meter hoge glazen gevel. Ook hier hebben de Kampmann-ontwerpers goed werk geleverd en ca. 40 strekkende meter aan Katherm HK (met een constructiebreedte van 290 mm) in een gebogen uitvoering ontwikkeld. De convectoren werden geïnstalleerd langs de glazen gevel en passen nu perfect bij de architectuur van het gebouw. In het restaurant werden de eenheden niet ontworpen als opstap, maar zoals gewoonlijk in de vloer ingebed.

Temperaturen zo laag als -30 °C in Jekaterinenburg

Zoals beloofd reizen we nu van Barcelona naar Jekaterinenburg, een miljoenenstad in het Oeralgebergte in Rusland. De bestemming is het nieuwe hoofdkantoor van de Russian Copper Company (RCC), een van de toonaangevende bedrijven in de koperindustrie.

Russian Copper Company, Jekaterinenburg I Foto: Oleg Kovalyuk

Het gebouw is opgetrokken naar een ontwerp van de wereldberoemde Britse architecten Foster + Partners, die onder meer bekend zijn van de Rijksdagkoepel in Berlijn en de "Gherkin" in Londen. Het is het eerste gebouw in Rusland voor de architect Norman Foster.

In de regio rondom Jekaterinenburg wordt al sinds het begin van de 18e eeuw koper gewonnen. Het klimaat in de Oeral wordt gekenmerkt door hete zomers en lange, koude winters met temperaturen tot -30 °C of kouder. Dit wordt ook continentaal klimaat of landklimaat genoemd. De jaarlijkse temperatuurschommeling is meer dan 25 °C en de jaarlijkse neerslag is minder dan 750 mm. Het is het hele jaar door vochtig.

Russian Copper Company, Jekaterinenburg I Foto: Oleg Kovalyuk

Het nieuwe hoofdkantoor is 88 meter hoog en telt 15 verdiepingen. De structuur van het kristalrooster van koper diende hier als inspiratiebron, die zeer opvallend tot uiting kwam in de kristallijne, driehoekige uitstulpingen van de gevel. Elk element is twee verdiepingen hoog. De architectuur van de gevel moet echter niet alleen voldoen aan visuele eisen, maar heeft ook een klimatologische functie: er is een evenwicht tussen schaduwgevende metaalplaten en grote raamoppervlakken. Ze zijn zo aangebracht dat ze de warmte in de zomer verminderen en in de winter de laagstaande zon binnenlaten.

Katherm HK vloerconvectoren zorgen op elk moment voor een behaaglijk klimaat

Vanwege de sterke temperatuurschommelingen gedurende het jaar moet een klimaatconcept worden toegepast dat de extreme verschillen moeiteloos opvangt. Op die manier moet in de binnenruimten een behaaglijk klimaat heersen, zelfs bij extreme temperatuurschommelingen van nacht tot dag (bijv. -20 °C 's nachts en +5 °C overdag). De oplossing: Katherm HK vloerconvectoren. In de winter voorkomen Katherm convectoren voor verwarmen en koelen dat koude lucht het gebouw binnenkomt, terwijl ze in de hete zomermaanden voor koeling zorgen. In het gebouw zijn 311 Katherm HK en 56 Katherm NK met natuurlijke convectie geïnstalleerd. Ze zijn op de etages via verstekhoeken tot een streng gecombineerd. Ook zorgen de Katherm-apparaten voor de luchttoevoer naar de ruimtes. De toevoer van verse lucht naar de ruimtes is belangrijk, bijvoorbeeld om de concentratie van ziekteverwekkers te verdunnen en het risico van infectie door virussen aanzienlijk te verminderen. Het verlaagt echter ook het CO2-gehalte in de lucht die we inademen. Een te hoog CO2-gehalte in die lucht leidt tot vermoeidheid en zorgt voor een slechtere concentratie. Alle apparaten in Jekaterinenburg zijn verbonden met het gebouwautomatiseringssysteem via een KNX-interface.

Voor de Kampmann-vloerconvectoren zijn BIM-gegevens beschikbaar. Op basis van deze productinformatie konden, samen met de informatie over het gebouw, in Revit volledige 3D-modellen van de kanalen worden ontwikkeld. Het voordeel van ontwerpen met Revit of andere BIM-ontwerpsoftware is dat projectteams altijd en overal kunnen samenwerken. Dit maakt een efficiëntere en kosteneffectievere projectplanning mogelijk.

Op basis van de precieze geveltekeningen in combinatie met de bouwplanning van Kampmann werden de vloerconvectoren exact passend ontworpen, geproduceerd en geleverd.

Het resultaat ter plaatse zijn kanalen voor ramen van vloer tot plafond, die uiteindelijk een architectonisch en technisch perfecte oplossing vormen.