Indirecte verdampingskoeling met Ka2O

Kampmanns Ka2O-technologie benut het potentieel van indirecte verdampingskoeling

De indirecte verdampingskoeling wordt steeds vaker in luchttechnische installaties (LBK) toegepast en biedt de mogelijkheid om de te behandelen lucht door toevoeging van water natuurlijk te koelen en daarbij tegelijkertijd het stroomverbruik duidelijk te verlagen (vergeleken met het gebruik van een koelmachine). Bovendien wordt het door een indirecte verdampingskoeling gegenereerde koelvermogen als regeneratieve energie erkend en is hierdoor ook subsiabel via de EIA. De indirecte verdampingskoeling is dus een voordelige en milieuvriendelijke technologie voor de koeling van gebouwen.

Een Ka2O-basismodule met tegenstroomwarmtewisselaar en bevochtigingssysteem 

De indirecte verdampingskoeling is afgeleid van de natuur. Wij als mensen zweten wanneer de lichaamstemperatuur stijgt, zoals bij het sporten of op een warme zomerdag. Door verdamping van het vocht op de huid wordt warmte aan het lichaam onttrokken. Daarbij komt het “koudemiddel” - het zweet - niet met het te koelen medium - het onder het huidoppervlak circulerende bloed - in aanraking. De koeling is indirect.

Bij traditionele systemen is de contact- of honingraatbevochtiger in de afvoerluchtleiding geïnstalleerd. Dit vereist extra ruimte en leidt tot drukverliezen. Beide problemen worden door Kampmann met behulp van Ka2O opgelost, doordat de bevochtiging direct in de warmtewisselaar plaatsvindt. Aan de afvoerluchtzijde zijn nozzels aangebracht, die het water op de lamellen gespoten wordt.

Pas wanneer moet worden gekoeld, wordt de Ka2O-technologie actief: het vocht verdeelt zich via de luchtstroom over het hele oppervlak van de wisselaar en de natteboltemperatuur van de afvoerlucht wordt bijna 100% aan de buitenlucht overgedragen – wel te verstaan: onafhankelijk van de buitentemperatuur!

Volgens VDI 6022 is een 500 mm brede revisieopening aangebracht, zodat alle modules voor onderhoud vrij toegankelijk zijn.

Loods 5 in Zaandam, NL – Toekomstgerichte klimaatbeheersing met Ka2O-technologie  

Loods 5 in Zaandam

Voor een project leverde Kampmann twee luchtbehandelingskasten, uitgerust met het Ka2O-systeem, aan de interieurwinkel Loods 5 in Zaandam, NL.

Het gebouw van Loods 5 bestaat uit meerdere hallen, die in het verleden door verschillende bedrijven werden gebruikt. Elke hal was voorzien van een eigen verwarmingssysteem.

Nadat Loods 5 zich in de eerste hal van de voormalige Bruynzeel-fabriek van Loods 5 vestigde, bleek al snel dat er meer ruimte nodig was. De muren tussen de hallen werden verwijderd. Daardoor ontstond een grote ruimte waarin de verschillende verwarmingsinstallaties moesten worden aangepast.

Loods 5 in Zaandam

De verouderde installaties zijn vervolgens vervangen door een modern, energiezuinige klimaatinstallatie met nieuwe CV ketels, welke wordt ondersteund door 50 stuks in het gebouw gemonteerde Kampmann luchtverwarmers van het type Ultra. 

De in de Ultra‘s toegepaste EC-motoren werken bijzonder energie-efficiënt en door de sikkelvormige geluidsarme ventilatoren ook extreem rustig.

        

Loods 5 in Zaandam

De beide geïnstalleerde luchtbehandelingskasten van NOVA zijn voorzien van het Ka2O-systeem. Dit systeem gebruikt indirecte adiabatische koeling met onthard leidingwater voor het koelen van de toevoerlucht. Omdat geen mechanische koeling wordt gebruikt, zijn er ook geen F-gassen nodig. Natuurlijk wordt ook bij dit systeem energie teruggewonnen en voldoen de luchtbehandelingskasten aan de ErP-richtlijnen.

U ontwerpt een soortgelijk project en heeft vragen? Wij ondersteunen u graag. Vind hier uw individuele contactpersoon.