Kampmann incognito in de entrees van stedelijke ruimten.

Miljoenen mensen hebben dit gevoel en deze reflex. Het gevoel: heel eventjes wat tocht. De reflex: vegen met de voeten. Openbare entrees worden in luttele seconden doorlopen zonder dat iemand daarover nadenkt. Toch vormt elk entreegebied een klimatologische corridor tussen koude en warmte, en een hygiënische corridor tussen vuil en zuiverheid. Veel bedrijven investeren in de Kampmann-techniek om het momentum van de overgang zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.

Helemaal aan het begin is de plotseling voelbare wind. Op winterdagen is dit een bijzonder intensief gevoel. Klanten gaan een warenhuis binnen en ervaren een aangename wind. Exact op de grens tussen koude en warmte. Of andersom. De warme lucht zorgt bij het binnengaan voor een aangenaam gevoel, bij het buitengaan herinnert de lucht aan het jaargetijde. Bovendien heeft de tocht een essentiële technische functie: de koude lucht moet buiten blijven, de warme lucht binnen. Precies van elkaar gescheiden zorgt dit voor een verbeterde energiebalans. Daarvoor moeten natuurkundige wetten worden overwonnen, want warme lucht stijgt van nature op en koude lucht verzamelt zich op de vloer. Zonder technische hulpmiddelen zou elk openbaar entree een extreem tochtige, koude, onaangename en dure aangelegenheid zijn. Ondernemingen hebben twee redenen om het tegendeel te willen. Commercieel: de entree is een eerste indruk, een soort visitekaartje. Deze moet zo aangenaam en uitnodigend mogelijk zijn, toegangsdeuren zijn daarom altijd groot of staan open. Bedrijfseconomisch: de entree moet in elk jaargetijde zo min mogelijk kosten veroorzaken.

TANDEMTECHNIEK

Entrance of a shopping mall with door air curtains

DE IDEAL COMBINATION FOR A CLEAN AND EFFICIENT ENTRANCE: Deurmatten en deurluchtgordijnen van Kampmann.

DE OPTIMALE COMBINATIE VOOR EEN VERZORGDE, EFFICIËNTE ENTREE: Entreematten en luchtgordijnen van Kampmann.

De oplossing voor deze twee wensen voor ondernemers is voor de massa bijna onzichtbaar boven de toegangsdeuren aangebracht. Kampmanns luchtgordijnen zetten hier de natuurwetten naar hun hand. Want de luchtgordijntechniek drukt bij de open grens tussen binnen en buiten de warme binnenlucht omlaag in plaats van ze overeenkomstig de natuurwetten te laten opstijgen. Als onzichtbare maar voelbare wand legt het luchtgordijn zich voor de koude die daardoor buiten blijft, en niet de natuurlijke weg naar binnen neemt. Binnen in de luchtgordijntechniek van Kampmann werkt een kleine krachtcentrale. Ventilatoren zuigen de lucht in de ruimte aan en een warmtewisselaar verwarmt de lucht van een ruimtetemperatuur van ongeveer 20 graden in een handomdraai tot een aangename lichaamstemperatuur van 36 graden. Via de gelijkrichter wordt de verwarmde lucht vervolgens met een uitlaatsnelheid van vijf tot acht meter per seconde naar beneden geblazen. Het effectieve en efficiënte luchtgordijn kan met de tandemtechniek nog verder worden geoptimaliseerd. Hierbij werken een onverwarmd voorgordijn en een verwarmd hoofdgordijn samen. Het voorgordijn isoleert zo enerzijds de koude buitenlucht en de warme binnenlucht van elkaar. Anderzijds fungeert het gordijn als een ondersteunende straal, die de warme lucht op weg naar beneden versterkt, versneld en de uitwisseling van koude en warme lucht in grote entrees beperkt tot een fysisch vast minimum. Het voordeel van het tandemluchtgordijn is merkbaar in de energiebalans. Het versnellende en stabiliserende voorgordijn maakt een energiebesparing mogelijk van maximaal 38% in vergelijking met conventionele luchtgordijnsystemen.

Kampmann door air curtain Tandem 300

GECONTROLEERDE KOUDELUCHTAFSCHERMING met Kampmanns gepatenteerde tandemtechniek.

MODULAIRE SYSTEEM LUCHTGORDIJNEN

Kampmann biedt voor gevoelige entrees verschillende luchtgordijnsystemen aan in verschillende grootten en varianten. Het doel is altijd om elke openbaar entree zo aangenaam en energiezuinig mogelijk uit te rusten. Met het tandemluchtgordijn is daarvoor een beproefde luchtgordijntechniek beschikbaar, die oorspronkelijk door Kampmann is ontwikkeld. Voor de meest gangbare serie met een breedte van twee meter geldt dat bij continugebruik overdag tussen maart en oktober de hogere investeringskosten voor de tandemtechniek al na slechts 1,6 jaar zijn terugverdiend. Op de ISH 2017 in Frankfurt heeft Kampmann nog twee andere innovaties voorgesteld. Bij het tandemluchtgordijn heeft dit betrekking op de optimalisatie van de luchtgeleiding terwijl de bestaande efficiëntie van de tandemtechniek behouden blijft. Bij het UniLine-luchtgordijn zorgt een zelfregulerende klep in de luchtuitlaat ervoor dat het apparaat al bij een lage bedrijfsstand de maximale luchtuitlaatsnelheid voor een effectieve afscherming bereikt. Het klantvoordeel bedraagt hier maximaal 67% bespaarde elektrische energie en een wel 8 dB(A) lagere geluidsemissie.

GEVOEL EN REFLEX

Door mat in the entrance of a shopping mall

SCHONELUCHTZONES zijn er in bijna alle winkels en openbare voorzieningen – niet zelden zijn ze van Kampmann.

SCHONELUCHTZONES zijn er in bijna alle winkels en openbare voorzieningen – niet zelden zijn ze van Kampmann.

Luchtgordijnen van Kampmann zijn met name bij winkelketens goed vertegenwoordigd. Grote merkendiscounters waarderen de kwaliteit, duurzaamheid en onderhoudsgemak van ProtecTor, UniLine en Tandem. Er is zelfs al een speciale ovale vorm vervaardigd voor de luchthaven London-Heathrow, en zelfs in stationsgebouwen in Saudi-Arabië worden Kampmann-luchtgordijnen ingezet. Waar hun luchtgordijnen opengaan en warm en koud op aangename wijze scheiden, zit de reflexzone van miljoenen mensen: de vloermat. Voor Kampmann is hiervoor de Kampmann Eingangsmatten GmbH in Gräfenhainichen in de deelstaat Sachsen-Anhalt verantwoordelijk. Precies 25 jaar geleden opende Kampmann in de hallen van een voormalig staatsbedrijf een vestiging, die sinds 2010 als zelfstandige onderneming optreedt. Met name bij de winkelketens vormen Kampmann-luchtgordijnen en Kampmann-entreematten en -roosters een perfecte synergie. Want nergens anders passeren meer mensen grote entrees. Met name bij discounters stellen energiezuinigheid en hygiëne de hoogste eisen aan de ingezette techniek. Bij Kampmann-voetmatten zorgen vooral de zeer effectieve microschraapkanten over de lengte van de aluminium profielen voor het verschil in kwaliteit. Alleen de producten van de Kampmann Eingangsmatten GmbH zijn voorzien van dergelijke schraapkanten. Het vuilafstotend effect in de entree wordt zo geoptimaliseerd en verlaagt de schoonmaakkosten van het gebouw. Net als het Kampmann-luchtgordijn worden ook de entreematten en -roosters in de productievestiging ter plaatse geproduceerd en geassembleerd.

"Wij moeten producten ontwikkelen die de markt wil."

VEELZIJDIGE INNOVATIE ENTREEMAT

Entreematten en -roosters zijn er in de meest uiteenlopende afmetingen, kleuren en varianten. Net als bij auto's domineert de kleur antraciet. Nog wel. Want naast de hygiënische functies wordt het optische effect steeds belangrijker voor bedrijven. De eerste meter kan immers ook een blikvanger zijn – vooral de handel maakt van de entree steeds vaker een showroom. Het ingraveren van de handelsnaam, een "Van harte welkom" of elk jaargetijde een andere boodschap zoals "Vrolijk Pasen" is dankzij de moderne lasertechniek mogelijk. Rüdiger van Scheven, al 25 jaar werkzaam in Gräfenhainichen en als bedrijfsleider verantwoordelijk voor Eingangsmatten GmbH, zegt: "Wij moeten producten ontwikkelen die de markt wil." En de markt wil steeds innovatievere producten. Bijvoorbeeld entreematten met nalichtende strepen, die de emotie van de ruimte overdragen op de entree. Of dialoogmatten: "Wij hebben al matten met sensoren ontwikkeld, waarbij de mat via een smartphone communiceert met de domotica", zegt Rüdiger van Scheven. Omdat de markt en de wensen van de markt steeds individueler worden, heeft Kampmann Eingangsmatten GmbH zich voor het 25-jarige jubileum de homepage "kafloor.de" cadeau gedaan. Verbazingwekkend wat entreematten en -roosters allemaal kunnen. En wat ze niet kunnen. Want net als het 'matje' in de haarmode dat de afgelopen 25 jaar een ontwikkeling doormaakte, hebben ook de matten aan uw voeten een evolutie doorgemaakt, waar u meestal onaangedaan overheen stapt – tenminste, nog wel …