Comfort uit de vloer, afgestemd op de behoeften

Besprechungsraum bei den Stadtwerken Traunreut

Bij elk modern nieuw gebouw met raampartijen tot aan de vloer rijst de vraag hoe de ruimtes moeten worden verwarmd, gekoeld, of geventileerd, indien dat gewenst is. Planners en vaklui weten al langere tijd dat Kampmann als één van de marktleiders op het gebied van vloerconvectoren architectonisch en technisch perfecte oplossingen heeft ontwikkeld voor een goede, op de behoeften afgestemde klimaatbeheersing. Het aanbod Katherm vloerconvectoren is groot en een groot aantal uitvoeringsvarianten maakt de keuze compleet. Zo bieden zeven basisvarianten met honderden bouwgrootten en eventueel speciale uitvoeringswensen voor talloze constructiemogelijkheden.

De juiste configuratie en dimensionering van vloerconvectoren voorkomt tocht en zorgt voor thermisch comfort in de gehele ruimte. Want zelfs de best geïsoleerde glazen fronten laten wat koude lucht door of maken ruimtes 's zomers warmer. Uiteraard wordt beoogd dat overal in de ruimte dezelfde temperatuur heerst. Het is dus zaak voor een gelijkmatig klimaat te zorgen waarin tocht geen schijn van kans heeft.

Wanneer is er sprake van thermisch comfort en welzijn voor de mens wat betreft de temperatuur? Een ruimte is comfortabel als het temperatuurverschil tussen

  • wandoppervlak en binnenlucht minder dan 4 °C
  • voet- en hoofdhoogte minder dan 3 °C
  • verschillende wandoppervlakken (stralingsasymmetrie) minder dan 5 °C

bedraagt. Ook lage luchtsnelheden en het vermijden van turbulentie (geen verschijnselen van tocht) zijn belangrijk.

Vloerconvectoren worden gekenmerkt door een snelle reactietijd en bieden veel comfort, ook bij hogere belasting.

Unterflurkonvektoren im Bistro beim Unternehmen Prinzing Elektrotechnik in Eislingen

Het grote voordeel en daardoor populair onder architecten: met vloerconvectoren wordt het doorlopende glazen front niet onderbroken door een conventioneel verwarmingselement. Ook speciale lengtes of uitvoeringen zoals een gebogen kanaal met verstekhoeken, uitsparingen voor zuilen of afschuiningen vormen voor Kampmann qua planning en productie geen enkel probleem.

Om aan alle criteria op het gebied van comfort te kunnen voldoen, moet tijdens de planning en dimensionering niet alleen rekening worden gehouden met de betreffende randvoorwaarden in de ruimte, maar ook met de kwaliteit van de apparaten en de berekeningsbasis voor vermogensgegevens. Planners dienen hierbij uitsluitend apparaten te overwegen waarvan de vermogensgegevens conform norm EN 16430 zijn gemeten. Dat is bij alle vloerconvectoren van Kampmann het geval. Maar ook bij de ontwikkeling van speciale oplossingen naast het grote standaardaanbod biedt het eigen onderzoeks- en ontwikkelingscentrum (FEC) ondersteuning.

Hoe werken Katherm-vloerconvectoren?

Verbindung der Kupferrohre eines Konvektors

Het basisprincipe en kernidee zijn snel uitgelegd. Binnenlucht wordt voor de behandeling naar een watergedragen warmtewisselaar geleid en daarna volgens het principe van natuurlijke convectie of met behulp van ventilatoren gecirculeerd. Dit systeem heeft als gevolg daarvan een veel kortere reactietijd dan verwarmings- en koelplafonds of een betonkernactivering en garandeert een hoge mate aan comfort in ruimtes met individuele klimaatbeheersing.

Het spectrum beschikt van het standaardmodel voor verwarmen tot en met het krachtige apparaat met verwarmings-, koel- en ventilatiefunctie over veel diverse systeemvarianten. Ook montage achteraf in gebouwen zonder aansluitmogelijkheid op een watercircuit is met de varianten met elektrisch verwarmingsregister mogelijk.

Het juiste systeem voor de gewenste locatie

Unterflurkonvektoren Katherm NK mit noch oben geöffnetem Rollrost

Het is van groot belang het juiste apparaat te kiezen, zodat het thermische comfort in elke toepassingswijze wordt behaald. Katherm NK, die volgens het principe van natuurlijke convectie en geheel zonder ondersteuning door een ventilator functioneert, kan bijvoorbeeld uitstekend in ruimtes met relatief statische verwarmingseisen worden geïnstalleerd, zoals in hallen of hotellobby's. Het systeem zorgt daar niet alleen voor het afschermen van koude lucht, maar voorkomt ook tocht en het beslaan van raampartijen. Systemen met natuurlijke convectie kunnen de restwarmtevoorziening voor hun rekening nemen, een toepassing voor verwarming van de volledige ruimte is bij een passende normverwarmingsbelasting ook te realiseren. Omdat ze niet door een ventilator worden ondersteund, zijn de apparaten op zichzelf niet geschikt voor koelen.

Unterflurkonvektoren Katherm HK mit noch oben geöffnetem Rollrost

Krachtige vloerconvectoren zoals Katherm HK worden toegepast als met name in kantoor- en administratiegebouwen hogere belastingen - afgestemd naar behoefte - moeten worden afgevoerd. Deze convectoren kunnen de temperatuurlagen en de luchtbeweging in ruimtes beïnvloeden en het hele jaar door voor aangename temperaturen zorgen. Voor de planning moet met meerdere parameters rekening worden gehouden, waaronder het aantal personen, hun positie in de ruimte of ook de locatie van bureaus en technische apparatuur. Het aanbod bestaat uit zowel 2- als 4-pijps systemen. Het 4-pijps systeem wordt vooral toegepast in objecten waarin tijdens overgangsperiodes aan de ene kant van het gebouw nog moet worden gekoeld en aan de andere kant al moet worden verwarmd.

De toevoer van frisse lucht in binnenruimtes wordt tegenwoordig steeds belangrijker. Vloerconvectoren NK en HK alsmede Katherm QK voor verwarmen met ventilatorondersteuning bij lage temperaturen zijn hiervoor dé oplossing. Ze kunnen optioneel van de toevoerluchtmodules ZL worden voorzien. Zo kan behandelde primaire lucht worden toegevoerd. Dit is een 400 mm lang vloerkanaal, dat aan de Katherm-units van de betreffende uitvoeringen kan worden gemonteerd. De luchttoevoer vindt plaats via een Katherm-vloerconvector met een lage luchtuitstroomsnelheid en zorgt daarmee voor aangenaam comfort. Met de toevoerluchtmodules Katherm ZL kan door middel van voorbehandelde primaire lucht worden gekoeld of verwarmd of kan isotherme luchtverversing worden gerealiseerd.

Katherm QL staat voor een bronventilatiesysteem met verdringingsventilatie zonder tocht en is voorbestemd voor energiebesparende luchtbehandeling, waarbij slechts weinig buitenlucht hoeft te worden behandeld. Daarnaast kan de benodigde warmtebelasting via Katherm QL worden afgevoerd. Katherm QL voldoen aan de meest recente stand der techniek op het gebied van turbulentiearme ruimteventilatie die met zeer lage luchtsnelheden voor een aangenaam binnenklimaat zorgt.

Hier vindt u meer informatie over de afzonderlijke vloervarianten met een grote verscheidenheid aan toepassingsvarianten.

Geluidsemissies bij de vloerconvector

Wat heeft een aangename ruimte voor zin als de geluidsemissies te hoog zijn? Met Kampmann vloerconvectoren is daarvan geen sprake. Bij de planning van de apparaten wordt het toegestane geluidsdrukniveau in de ruimte als basis gebruikt. Daarbij kan een verschil worden gemaakt tussen een kantoor met grote ruimtes, een klein kantoor, een vergaderruimte of een besprekingsruimte.

De ingebouwde techniek en de luchtgeleiding in het apparaat hebben veel invloed op het geluidsniveau. De vloerconvectoren van Kampmann worden allemaal voorzien van EC-dwarsstroomventilatoren. Die kunnen ook bij een laag luchtvermogen en op een laag toerental energiezuinig worden gebruikt. De intelligente vermogenselektronica zorgt voor een traploos gebruik dat daarmee op de behoeften is afgestemd. Maar ook bij hogere toerentallen blijven de geluidsemissies dankzij de innovatieve motoren en de doordachte mechanismen alleszins bevredigend.

Passend regelconcept

Voor een op de behoeften afgestemde klimaatbeheersing bij complexe randvoorwaarden is een bijpassend regelconcept onmisbaar. Alle vloerapparaten kunnen worden uitgerust met de intelligente ruimtethermostaat KaControl. Dat systeem beschikt over design-ruimtebediening met een intuïtieve hantering en kan worden uitgebreid met insteekbare communicatie-interfaces voor de regelmodus voor afzonderlijke ruimtes of ook voor de omschakeling naar overkoepelende besturingssystemen zoals BAC-net, CANbus, LON, KNX en Modbus. Alternatief is directe aansturing via een actief 0-10 V-signaal van een gebouwbeheersysteem ter plaatse mogelijk. De parametreerbare controllers bieden veelzijdige functies, waaronder handmatig instelbare ventilatorstanden, een tijdschakelprogramma of motorbewaking met verwerking van foutsignalen. Bovendien is voor alle apparaten ook een eenvoudige, elektromechanische regelvariant met bijbehorende ruimtethermostaat beschikbaar.

Projectondersteuning, altijd

Zwei Arbeiter besprechen einen Bauplan.

Op onze projectondersteuning kunt u rekenen, want Kampmann is het equivalent van vakkundige expertise. Wij hebben ervaring met talloze projecten uit het verleden en ondersteunen u in elke projectfase. Gedurende het projectverloop staan u zowel in de buiten- als in de binnendienst vaste contactpersonen ten dienst.

Bij alle apparaten bieden wij u het bijpassende berekeningsprogramma aan. Nadat u de gewenste productuitvoering heeft gekozen, kunt u met slechts een paar klikken de vermogensgegevens van het product berekenen. Een bijbehorende merkenlijst inclusief downloadbare aanbestedingsteksten vervolledigen de selectie.

In het downloadgedeelte van de afzonderlijke vloerconvectoren kunnen BIM-gegevens voor de verdere planning worden gedownload. Deze bevatten de afmetingen van het apparaat, de technische gegevens van de water- en elektrische aansluitingen en de vermogensgegevens. We bieden u graag nadere informatie over het apparaat zoals onderhoudsintervallen of vervangingscycli van filters.

Nadat onze eigen Kampmann-technici alles met behulp van 3D- of 2D-lasers exact hebben opgemeten, ontstaat er een montageplanning met exacte positie-informatie voor de montage ter plaatse.

Als er bijzondere oplossingen gewenst zijn, passen wij de geconstrueerde producten perfect op de bouwkundige omstandigheden aan.

Serviceverlening en -bereidheid stopt voor Kampmann geenszins bij de verzending. Elke Katherm vloerconvector wordt per soort en op een pallet verpakt, waarna exacte positie-informatie wordt aangebracht. Dat vereenvoudigt de toewijzing aan de bijbehorende verdiepingen en montagelocaties ter plaatse. Een vakkundig monteur zorgt vervolgens voor de aansluiting op water en elektra.

Versandmitarbeiter klebt Etikett an Versandkiste

Tijdens de bouwfase blijft niet alles altijd schoon. Geen probleem voor de vloerconvectoren. Ze worden standaard geleverd met een kunststof afdekking voor rooster en randprofiel ter bescherming tegen vuil en stof. Wenst u nog meer bescherming? Dan brengen wij in de fabriek een nog robuustere houten montage afdekking aan.

Maak kennis met alle Katherm-vloerconvectoren van Kampmann. Uw persoonlijke contactpersoon zal u graag adviseren. Wij staan voor u klaar!