Metingen voor projecten volgens norm

Normconforme metingen volgens DIN EN 442 en DIN EN 16430 worden uitgevoerd in het ruimteluchtstromingslaboratorium van het Kampmann Forschung & Entwicklung Center (FEC). De metingen omvatten zowel standaardmetingen als de opbouw van projectgerelateerde (ruimtelijke) situaties volgens de eisen van de klant.

  

Hoe is een ruimteluchtstromingslaboratorium opgebouwd?

Het laboratorium is verdeeld in twee thermisch ontkoppelde kamers voor de echte simulatie van klimaatregeling in ruimten. Wanden, vloeren en plafonds kunnen onafhankelijk van elkaar worden verwarmd of gekoeld. Op deze manier kunnen de verwarmings- en koelvermogens van producten, zoals bijv. vloerconvectoren of fan coils worden bepaald. Typische vragen hierbij zijn naast het bewijs van de verwarmings- en koellastdekking van de ruimte, de documentatie van de binnenluchtstroming en het thermisch comfort voor de betreffende ruimtelijke en bedrijfssituatie.

Voor grote projecten of projecten die een speciale planningsaanpak volgen, bieden wij onze klanten de mogelijkheid van projectgerelateerde metingen. De ruimtelijke situatie wordt zo realistisch mogelijk nagebootst in een van onze ruimteluchtstromingslaboratoria en er wordt klimaatregelingsapparatuur geïnstalleerd. Daarna volgen uitgebreide metingen, die de functie, het vermogen en het comfort van het ontwerp bewijzen.

In de volgende video laat Matthias Winkelhaus, Head of Technical Development and Technical Design, zien en legt hij uit hoe een typische testopstelling voor een project eruit ziet en welke mogelijkheden het laboratorium biedt:

             

In het ruimteluchtstromingslaboratorium creëren we voor elk project een individuele en vooral realistische testomgeving. De apparaten worden geïnstalleerd en gebruikt volgens de projectspecifieke specificaties. Bijzondere kenmerken, zoals speciale gevelvormgeving, worden eveneens nagebootst, net als de inrichting en het gebruik van de ruimte.

  

Wat is het doel van de metingen in het laboratorium?

Het doel van projectgerelateerde metingen is om nauwkeurige informatie te verzamelen of het verwarmings- en koelvermogen van de apparaten in combinatie met de kantoorsituatie overeenkomen met het gedetailleerde voorlopige ontwerp. De ontwerper, installatiebouwer en/of bouwheer krijgen zo een hoge mate van ontwerpzekerheid voor de verdere uitvoering van het project.

Het ruimtestromingslaboratorium is ontworpen in samenwerking met HLK Stuttgart, een gerenommeerd en onafhankelijk testinstituut voor metingen op het gebied van airco- en ruimteluchttechniek.

  

Volgens welke normen wordt koel- en verwarmingstechniek gemeten?

  • EN 442-2: Radiatoren en convectoren
  • EN 16430-1-3: Met behulp van een ventilator werkende radiatoren, convectoren en putconvectoren
  • EN ISO 7730: Ergonomie van de thermische omgeving

Hier vindt u meer informatie over onze mogelijkheden in het Forschung & Entwicklung Center.

  

De belangrijkste zaken nog eens op een rij

  • metingen conform de norm volgens DIN EN 442 en DIN EN 16430
  • opdeling van het laboratorium in twee thermisch ontkoppelde kamers
  • bewijs van de dekking van de verwarmings- en koellastdekking van de ruimte
  • documentatie van de ruimteluchtstroming en het thermisch comfort
  • individuele en realistische testomgeving
  • een hoge mate van ontwerpzekerheid voor de verdere uitvoering van een project

  

Wilt u samen met ons uw grote project ontwikkelen? Neem dan gewoon contact met ons op.