Octrooi aangevraagd voor on demand technologie

In 2020 is niet alleen in onze branche het belang van luchthygiëne gestegen. Kampmann levert met zijn luchtreiniger al een belangrijke bijdrage aan de bestrijding van de Corona-pandemie. Om ervoor te zorgen dat nu ook Venkon Fan Coils (ruimte recirculatie units) virussen in de binnenlucht kunnen elimineren, worden deze apparaten indien gewenst achteraf met HEPA-filters van kwaliteitsklasse H14 uitgerust. Ook bij nieuwe apparaten kunnen deze accessoires desgewenst worden geïnstalleerd. De clou: de HEPA-fijnstoffilter wordt alleen naar behoefte voor de luchtinlaat van de recirculatie unit door een motor bijgeschakeld.

De ruimte bij de luchtinlaat biedt voldoende plaats voor filter en motor. De regeling geschiedt via een handschakelaaar of via diverse automatiserings- resp. aanwezigheidsregelingen. Zo bieden Venkon Fan Coils de nodige flexibiliteit: luchthygiëne, maar energie-efficiënt, behaaglijk en zuinig in gebruik! Om deze redenen heeft Kampmann octrooi aangevraagd voor deze technologie.

Waarom is het HEPA-filter in de Venkon Fan Coil niet continu in bedrijf?

De belangrijkste functie van een recirculatie unit, bijvoorbeeld in hotels en kantoorgebouwen, is de temperatuurregeling van de binnenlucht. Een naderhand geïnstalleerd hoogrendement filter, dat permanent voor de luchtinlaat is geïnstalleerd, leidt tot een hoger drukverlies en dus bij continu bedrijf tot vermogensverlies. Het is belangrijk dat het HEPA-filter alleen wordt ingeschakeld wanneer dat nodig is. Het ontwerp van nieuwe apparaten kan zoals gebruikelijk aan de hand van de projecteisen worden uitgevoerd, meestal dus zonder filter. De motorische HEPA-filtereenheid kan als accessoire worden opgenomen.

links: Temperatuurregeling zonder HEPA-filter  rechts: Op behoefte afgestemde filtering met HEPA-filter

Overzicht van de voordelen van op behoefte afgestemd gebruik

  • Goede luchthygiëne; de binnenlucht wordt alleen indien nodig door het filter gezogen en gereinigd
  • Vermogensopname van de apparaten blijft gering
  • Geluidsemissies stijgen alleen wanneer het filter wordt gebruikt; meestal gewoon geluidsarm
  • Het filter hoeft minder vaak te worden vervangen
  • Lagere bedrijfskosten vergeleken met continu filtergebruik

Toepassingen

In hotels is een op behoefte afgestemde filtering enorm belangrijk en zinvol. Zodra de hotelgast de kamer verlaat, wordt het fijnstoffilter bijgeschakeld, zodat de lucht in de hotelkamer al wordt gereinigd voordat het schoonmaakpersoneel arriveert. Uiterlijk bij het inchecken van de volgende hotelgast, wordt de filtereenheid per stelaandrijving van de luchtinlaat verwijderd. De binnenlucht stroomt daardoor niet meer door het filter, maar direct in de warmtewisselaar van de Venkon Fan Coil. Het apparaat werkt zoals gebruikelijk geluidsarm en energie-efficiënt. Zo kan de hotelgast niet alleen op de schone lucht vertrouwen, maar ook van het aangename binnenklimaat genieten. Het voorbeeld toont dat de voordelen van het systeem volledig kunnen worden benut wanneer het aan de boekingssoftware van het hotel wordt gekoppeld.

Ook kantoorruimtes kunnen zo meerdere keren per dag worden gereinigd. De fysisch hogere geluidsemissie neemt tijdens het filteren slechts gedurende korte tijd toe.

Wat is zo bijzonder aan het HEPA-filter?

Het gebruikte HEPA-filter (High Effiency Particulate Air Filter) van kwaliteitsklasse H14 voldoet aan DIN EN 1822. Het filtert 99,995 % van de fijnstoffen in de binnenlucht. Dit leidt tot een schone binnenlucht zonder virussen, zoals Sars-CoV-2, bacteriën, schimmelsporen, stuifmeel, huisstof of mijten.

Overweegt u de aanschaf van een uitbreidingsset of wilt u individueel advies bij een nieuw ontwerp? Neem dan gewoon contact met ons op. Hier vindt u uw eigen contactpersoon.