Zonder gas: Warmtepompen voor bestaande en nieuwe hallen

Bent u voor uw hal op zoek naar een energie-efficiënte verwarming zonder gas? Onze oplossing hiervoor heet lage temperatuur verwarming.

Dankzij de combinatie van luchtverwarmers en warmtepompen kunt u bij het verwarmen van grote ruimtes, industriële hallen of verkoopruimtes vergeleken met gasgestookte installaties op de lange termijn kosten besparen en tegelijkertijd de CO2-uitstoot verlagen.

De warmtepompen voorzien de luchtverwarmers van warm op een lage temperatuur en behalen daarbij een maximale energie-efficiëntie. Het systeem zorgt bovendien voor aangename temperaturen en een behaaglijke klimaat zonder risico op tocht in de verblijfsruimte.

Voordelen voor het gebruik van luchtverwarmers met warmtepompen

Energie-efficiënt
Onafhankelijk van gas
Comfortabel
Lage temperatuur

Wat is lage temperatuur verwarming?

Bij de werking op een lage temperatuur wordt het systeem ontworpen met lage aanvoertemperaturen.

Voorbeeld:
Aanvoertemperatuur 40 °C*
Retourtemperatuur 35 °C
Binnenluchttemperatuur 18 °C

Warmte kan zo op een efficiëntere manier ter beschikking worden gesteld.

*Al naargelang het project zijn ook andere temperaturen mogelijk.

Bestaande of nieuwe gebouwen: Hoe verwarm je een hal door middel van warmtepompen?

Als uitbreiding op uw bestaande gasverwarming of als compleet systeem in een nieuw gebouw: met een lagetemperatuuroplossing wordt u onafhankelijker en bespaart u op de lange termijn kosten.

Diagramm Heizlast in Bestandsgebauden
Verwarmen in bestaande gebouwen: De warmtepompen nemen de verwarming tot
aan het bivalentiepunt voor hun rekening. Bij temperaturen daaronder vindt
ondersteuning door de bestaande gasverwarming plaats.

Gebruik van warmtepompen in bestaande gebouwen

Bij bestaande gebouwen met een intact verwarmingssysteem is een bivalente voorziening mogelijk. Door een bestaande gas gestookte installatie aan te vullen met warmtepompen wordt warmtevermogen en energie bespaard. De hoeveelheid gebruikte luchtverwarmers en het vermogen van de warmtepomp kan hierbij individueel variëren. Zo kunt u tot aan het bivalentiepunt dus voordelig en milieuvriendelijk zonder gas verwarmen. Bovendien geldt: Hoe hoger het aantal warmtepompen vergeleken met het bestaande systeem, des te lager het gasverbruik.

Diagramm Heizlast in Bestandsgebauden
Oplossing voor het verwarmen bij nieuwe gebouwen: Warmtepompen en
luchtverwarmers als compleet systeem voor het hele jaar
(monovalente voorziening).

Gebruik van warmtepompen in nieuwe gebouwen

Voor nieuwe gebouwen adviseren wij een monovalente voorziening.
100 % van het warmtevermogen van het gebouw wordt hierbij met warmtepompen afgedekt. Als gevolg daarvan is een gasaansluiting niet meer nodig.

Werkt het bedrijf op een lage temperatuur bij de verwarming van hallen?

Het ontwerp van een verwarming voor hallen met behulp van warmtepompen wijkt doorgaans af van de tot dusver gangbare berekening op basis van temperaturen.

Installatie adviseurs en ontwerpende installateurs moeten nu met lagere systeemtemperaturen werken en kunnen daarvoor beter meerdere kleine apparaten toepassen, dan met een klein aantal krachtpatsers. Deze verandering van de gangbare praktijk is de moeite waard. Wij adviseren u graag.

Aangename temperaturen ook bij een lage aanvoertemperatuur

Onze luchtverwarmers worden aan het plafond gemonteerd. Uit het benodigde aantal en de passende bouwgrootte, ontstaan systemen die in de ruimte bijdragen aan een geringe temperatuurgelaagdheid. In de verblijfsruimte ontstaan aangename temperaturen en onder het plafond van de hal kan nauwelijks energie verslindende warmteophoping ontstaan. Dat is comfortabel voor de aanwezigen en efficiënt voor exploitant en milieu.

Behaaglijkheid zonder risico op tocht

Deze installatie-technische basisregel is niet meer van toepassing: Nooit onder de lichaamstemperatuur uitblazen. Want de route naar een lagetemperatuursysteem met luchtverwarmers loopt via meerdere kleine toestellen, zodat er geen te grote luchtvolumestromen op één plaats worden bewogen. Lage inblaastemperaturen zijn geen probleem als de luchtsnelheid in de verblijfsruimte gering is!

Overtuig uzelf van de effectiviteit van het systeem in onze voorbeeldsimulatie. U zult vaststellen dat zelfs bij een buitentemperatuur van -12 °C in de verblijfsruimte van de hal een temperatuur van meer dan 18 °C tot stand komt, en dat zonder tocht. Meer hierover leest u hier.

Kan ik mijn op lage temperatuur gebruikte hal ook koelen?

Absoluut. Juist als u over een hal met een hoog warmtevermogen beschikt. Wij selecteren de passende apparaten voor u en zorgen voor de juiste systeemtemperaturen.

Lees er meer over