Van autofabriek tot conferentiehotel
Opdrachtgever: hit-Technopark GmbH & Co. KG
plaats: Hamburg
Op drie banden in de toekomst: In 1928 maakten vindingrijke Hamburgers gebruik van een maas in de wet die het mogelijk maakte motorvoertuigen met minder dan vier wielen zonder rijbewijs te besturen en ontwierpen zij de eerste Tempo, een driewielig transportvoertuig. Het succes groeide uit tot het Tempowerk, die - verschillende malen overgenomen - produceerde tot 1978. Zeven jaar later richtten professoren van de Technische Universiteit van Hamburg het "Hamburger Institut für Technologieförderung (HIT)" op, op de plaats van het Tempowerk, dat later hit-Technopark werd genoemd en sinds 2021 weer Tempowerk - met de boog terug naar het verleden. Een knalrode Tempo-driewieler, in 1951 gebouwd in Hamburg en nu prominent tentoongesteld, wijst ook op de toekomst: want hij is gerestaureerd en omgebouwd tot een elektrische auto. Passend bij het centrum van het technologie- en oprichtingspark, het Tempowerk-hotel, dat ook is gerenoveerd.
100 bedrijven uit 45 sectoren met 800 werknemers in meer dan 20 gebouwen - dat is vandaag de dag het Tempowerk. Logisch, hier zijn conferenties aan de orde van de dag en er zijn veel overnachtende gasten. Zodat zij in zuurstofrijke lucht kunnen werken en slapen, zijn er op het dak van het gebouw vier RLT-apparaten geïnstalleerd. Bovendien zijn deze met een toevoerluchtaansluiting uitgevoerd. Deze dienen voor de koudeterugwinning in de zomer en voor de warmteterugwinning in de winter. Daarbij wordt de thermisch energie van de ene op de andere luchtstroom overgedragen, zonder dat deze zich mengen. De dakcentrale voor het keukengedeelte voldoet eveneens aan de VDI-2052. Het heeft een ingekapselde EC-afzuigventilator en een geïntegreerde, hydraulische regelgroep als injectiecircuit.
Binnen zijn er overal Kampmann-ventilatoren: Alleen al in de kantoor- en hotelkamers van het Tempowerk zijn zo'n 200 plafondcassettes geïnstalleerd, die ook regeltechnisch in een hoger GLT zijn geïntegreerd. De ventilatorconvectoren zijn zowel in het verlaagde roosterplafond geïntegreerd als onbedekt onder het betonnen plafond van de lounge, zodat het industriële karakter behouden blijft. De plafondcassettes verwarmen en koelen bijzonder comfortabel dankzij de zijdelingse luchtuitlaten.
Hetzelfde geldt voor het KaDeck. 20 van deze discreet gevormde ventilatorconvectoren zijn in bedrijf in het Tempowerk. Sommige zijn bekleed met grijze projectuitvoering en met eenzijdige luchtuitlaat. Op sommige plaatsen is het KaDeck projectspecifiek gebouwd, qua constructie en vormgeving, zodat het precies in de nissen past. De ventilatorconvectoren passen dus harmonieus in de architectuur van de ruimte. De Kadeck is bijzonder stil en zeer efficiënt. Verdere pluspunten zijn de geringe inbouwhoogte van slechts 160 millimeter en het geavanceerde revisieconcept, waarbij het onderhoud volledig via het deksel van het apparaat kan worden uitgevoerd.
De multifunctionele plafondroosters MPC-Q van Kampmann worden in het verlaagde plafond ingebouwd om de keuken van frisse lucht te voorzien. Achter het gladde, geperforeerde frontpaneel bevindt zich een modulair systeem dat verschillende soorten luchtinlaat mogelijk maakt: Van bronventilatie via een radiale luchtinstroming tot aan een variabele vierzijdige luchtuitlaat. Dankzij het scharnierende front kan de MPC gemakkelijk worden gereinigd volgens VDI 6022.