In de toekomst kunnen gebouwen zichzelf voorzien van energie, zijn ze op de gebruiker gefocust en zijn ze zo flexibel dat ze zichzelf aan toekomstige ontwikkelingen kunnen aanpassen. De Echo in Delft is toekomstgericht.

Als je Delft en de omgeving op een landkaart bekijkt, lijkt de stad klein en onopvallend. Delft, gelegen tussen Den Haag en Rotterdam, is slechts een van de vele steden in de Randstad. Maar Delft heeft wel meer dan 100.000 inwoners, is beroemd geworden door zijn porselein, is de stad van de barokschilder Jan Vermeer en er staat ook de belangrijkste technische universiteit van Nederland, de TU Delft.

De TU Delft heeft acht faculteiten en meer dan 26.000 studenten. Op de lijst met beste universiteiten ter wereld is de TU Delft de afgelopen jaren een aantal plekken gestegen. In 2023 stond de universiteit op plek 61. Op het gebied van architectuur behoort de TU Delft tot de wereldwijde top. Deze expertise is ook merkbaar op de campus. Op het universiteitsterrein, een aparte wijk in Delft, zijn een verscheidenheid aan postmoderne, architectonische, maar vooral prachtige gebouwen te vinden. Eind 2022 viel er iets opvallends op. In de bevolkingspiramide is te zien dat de bevolking van Delft vergeleken met andere steden erg jong is. In het bijzonder het aandeel mannen tussen de 20 en 30 jaar: dit is het dubbele van het gemiddelde in Nederland. De reden hiervoor is natuurlijk de universiteit. En wat kenmerkend is voor een technische universiteit, is dat het aandeel mannelijke studenten rond de 80 % ligt. Al met al blijft het aantal studenten groeien en heeft de TU Delft besloten uit te breiden.

   

HET PLAN: EVERYTHING, ANYWHERE – MAAR WEL GRAAG DUURZAAM

Bij de planning van het gebouw moest met verschillende aspecten rekening worden houden. Als belangrijke vestiging voor Architectuurstudies was een visueel en conceptueel hoogwaardig ontwerp belangrijk. Het gebouw moest faculteitsoverschrijdend kunnen worden gebruikt en deze openheid ook uitstralen.  Bovendien streeft de TU Delft ernaar dat de campus in 2030 volledig duurzaam is. De Echo moest aan deze voorwaarden voldoen.

De Echo staat midden op de campus. Ongeacht van welke kant je komt, kom je steeds bij een hoge, ontspiegelde glazen gevel uit die het gebouw in zijn geheel omsluit. De koele uitstraling van het glas contrasteert met het royale gebruik van bamboe, een bepalend element in het interieur. De Echo is door UNStudio ontworpen. Dit bedrijf is gevestigd in Amsterdam en opereert internationaal. Zo heeft UNStudio ook het Mercedes-Benzmuseum in Stuttgart ontworpen en het spectaculaire bedrijvenpark La Défense in Almere.

Bij de planning van de Echo streeftde UNStudio het concept van ‘Everything Anywhere’ na, een benadering van de werk- en studiecultuur waarin ruimtes zonder gedefinieerde functie ook een belangrijke rol spelen. Het studiegebouw bestaat uit zeven collegeruimtes van verschillend formaat die indien gewenst onderverdeeld of anders ingericht kunnen worden. De hoorcollegezaal is de grootste ruimte en heeft een capaciteit van 700 personen. Ook kan deze snel worden omgebouwd naar drie kleinere ruimtes. Deze flexibiliteit garandeert dat het gebouw altijd kan worden afgestemd op nieuwe onderwijsprogramma's en -functies. Alles bij elkaar biedt de Echo plaats aan 1700 studenten.

  

DENK AAN EEN GEBOUW ZOALS EEN OVERDEKT PLEIN

De glazen gevel is de sleutel tot de totale architectuur van de Echo. UNStudio begon met het idee van een overdekt plein. Het doel was openheid. Openheid die uitnodigt tot ontmoetingen. Tussen docenten, studenten, bezoekers en alle faculteiten. De transparantie van het gebouw zorgt ook voor een geslaagde opname van de Echo in zijn omgeving – het gebouw oogt licht en uitnodigend en gaat zo een dialoog aan met de campus en de omliggende natuur. De glazen gevel laat ook veel zonlicht door, wat goed is voor de gezondheid van mensen. Het zonlicht vermindert het gebruik van kunstlicht waardoor er energie kan worden bespaard. Ook versterken de hoge ramen het gevoel van een overdekt plein. Het is daarom ook logisch dat de ontwerper geen verwarmingselementen voor de ramen wilde zetten.

Daarom viel de keuze op de vloerconvectoren Katherm van Kampmann. Meer dan 700 vierkante meter van deze vloerconvectoren zijn in de Echo geïnstalleerd, wat de transparantie én het klimaat van het gebouw ten goede komt. De 176 Katherm NK met natuurlijke convectie en de 85 Katherm QK met een stille dwarsstroomventilator verwarmen, koelen en beschermen de Echo in de winter tegen de koude luchtinval door de grote ramen. Alex Noordzij, Kampmann Sales Representative voor Nederland, is enthousiast over het succesvolle project: “Ik ben trots op deze referentie. Onze vloerconvectoren komen erg goed tot hun recht in deze architectonische context. Bovendien verliep de samenwerking met het uitvoerende bouwbedrijf BAM Bouw en Techniek zeer aangenaam en soepel. Het is in zijn geheel een succesvol project geworden!” 

Ook verliep de uitvoering soepel. Dankzij de verschillende ontwerptools op de website en persoonlijke ontmoetingen, was het voor de ontwerpers gemakkelijk om de Katherm te configureren. Tijdens de productie werd er individueel maatwerk gevraagd: De vloerconvectoren werden ontworpen als één doorlopende band. Er moesten hoeken verstek worden gesneden en lege kanalen worden gemaakt. Na de productie werden alle apparaten voorzien van positienummers, die ook op plattegrond waren ingetekend. Zo konden de convectoren direct op de juiste plek worden afgeleverd. Alex Noordzij bevestigt dit: “Het draait bij ons niet alleen om de beste klimaattechnologie voor het object. We willen onze klanten en partners tijdens het hele proces ook optimale ondersteuning bieden.” Uiteindelijk draait het bij Kampmann om transparantie, inspelen op individuele wensen, openheid en flexibiliteit. Eigenschappen die ook op de Echo van toepassing zijn. Een ander kenmerk van het nieuwe studiegebouw is duurzaamheid.

   

DE ECHO ALS EEN GROENE CENTRALE

De Echo is ontworpen volgens het principe van de circulaire economie. De gebruikte materialen, waaronder de bamboe en gerecyclede PET-flessen, kunnen aan het einde van hun levensduur worden hergebruikt. De Echo is ook een groen gebouw. Het dak is volledig bedekt met 1200 zonnepanelen. Deze leveren meer energie dan nodig is voor de exploitatie van het gebouw (en de behoeften van de gebruikers). Thermische energieopslag en een goede isolering ondersteunen het energiemanagement. Aan de buitenzijden van het gebouw zijn kleine overkappingen tegen de zon aangebracht die met elkaar zijn verbonden door verticale touwen met klimplanten. Het groen past goed bij de bamboe en biedt schaduw.

De Katherm van Kampmann vormen een integrale, aanvullende bouwsteen voor dit energieconcept. De efficiëntie past binnen het concept van een groen gebouw. De vloerconvectoren verwarmen tochtvrij en stil, zodat de studenten van het goede klimaat kunnen genieten, maar de bron hiervan nauwelijks kunnen aanwijzen. Dit geldt nu en in de toekomst.

      

 

         

Alex Noordzij
Salesmanager Nederland

+31 62 3585826
alex.noordzij@kampmann.nl