Steunprogramma voor beter binnenklimaat in klaslokalen

In het kader van de Corona-pandemie zijn veel maatregelen gericht op vermindering van het besmettingsgevaar. Daarbij zijn de zog. ‘AHM+V’-regels (Afstand houden, Hygiëne, in het dagelijks leven Mondkapje dragen en Ventileren) belangrijke pijlers om een mogelijke virusoverdracht te voorkomen.

Het besmettingsgevaar in scholen, vooral in volle klaslokalen, is een belangrijk thema geworden. Daarnaast wordt niet alleen gediscussieerd over filteren, maar steeds vaker over de vereiste luchtverversing in het klaslokaal door een geschikte schoolventilatie. Want voor een gezond binnenklimaat moet men niet alleen zorgen voor een virusvrije lucht. Ook de zuurstof- resp. CO2-concentratie en de luchtvochtigheid moeten worden gecontroleerd.

De behoefte om schoolgebouwen met toereikende ventilatie uit te rusten en zo voor goede ruimteomstandigheden te zorgen is enorm. Daarvoor komen alleen systemen in aanmerking die zijn ontworpen voor de revitalisering van bestaande scholen.

           

Wat is de status quo in schoolgebouwen?

Ondertussen zijn centrale luchtbehandelingsapparaten vast onderdeel in de bouwbeschrijvingen van nieuwe schoolgebouwen. In bestaande gebouwen kunnen centrale luchtbehandelingsinstallaties nauwelijks worden geïnstalleerd. De verbouwing van het bestaande gebouw zou te omvangrijk zijn. Decentrale luchtbehandelingsapparaten bieden oplossingen die vergelijkbaar zijn met de centrale ventilatietechniek. Het grote voordeel van decentrale apparaten zoals de Kampmann WZA is dat de bouwwerkzaamheden veel geringer zijn.

Welke bouwkundige voordelen heeft het gebruik van een decentraal apparaat?

Het decentrale luchtbehandelingsunit voor scholen wordt in elk klaslokaal apart geïnstalleerd. De schoolse activiteiten worden daarbij nauwelijks beïnvloed, omdat de bouwwerkzaamheden alleen in het betreffende klaslokaal plaatsvinden en los van het bestaande verwarmingssysteem worden uitgevoerd. Wanneer het decentrale luchtbehandelingsunit als wandapparaat wordt geïnstalleerd, is meestal slechts één sparing noodzakelijk. Alternatief kan een bovenlicht aan de vensterfront worden vervangen. Deze werkzaamheden, zoals het maken van een sparingen ingebruikname, worden door een gespecialiseerd bedrijf uitgevoerd.

Nieuw decentrale luchtbehandelingsunit WZA

Het waarschijnlijk grootste voordeel van het nieuwe Kampmann-product is dat het ‘stekkerklaar’ is. Voor de installatie van het compacte luchtbehandelingsunit voor scholen is geen elektricien nodig; na de opstelling kan het unit direct worden gebruikt. Ook alle luchtomleidingen met afsluitkleppen zijn al in de fabriek kant en klaar bedraad. Dat is een duidelijk verschil met vele andere modellen op de markt. De buitenmaten van het apparaat zijn gering: 150 (B) x 66 (D) x 210 (H) cm, waardoor het op diverse plaatsen in de ruimte kan worden gepositioneerd. Tot het assortiment behoren diverse kleurvarianten, zodat het unit ook nog eens op het betreffende interieurontwerp kan worden afgestemd. Een CO2-sensor en een aangepast ontwerp van de luchtvolumes garanderen naleving van de huidige normen en een behaaglijk bedrijf.

Veiligheid is hier erg belangijk: de luchtbehandelingsunit voor scholen kan op een bestaande brandmeldinstallatie worden aangesloten.

Het unit weegt in totaal ca. 400 kg en bestaat uit twee delen: aan de onderkant een WTW-unit (warmteterugwinning) en aan de bovenkant een functioneel gedeelte met alle elektrische componenten en een buitenluchtfilter. Door deze 'tweedeligheid’ kan het unit gemakkelijk worden aangeleverd en opgesteld, net zoals de apart meegeleverde omkasting.

      

Bediening en werking 

Het decentrale decentrale luchtbehandelingsapparaat WZA beschikt over vier standen plus stand-by, die per eenknopsbediening met kleursignaal  kunnen worden doorgeschakeld:

Stand-by

 • het unit is uit
 • overschrijdt de CO2-concentratie in het klaslokaal de grenswaarde van 600 ppm, dan schakelt het unit automatisch over naar automatische ventilatie

Wit - Automatische ventilatie

 • voor dagelijks gebruik
 • automatische en traploze regeling van de luchthoeveelheid afhankelijk van de CO2-concentratie in het klaslokaal
 • het unit schakelt automatisch over op stand-by wanneer de CO2-concentratie gedurende ten minste 2 uur onder 500 ppm blijft en daarmee weer een goede luchtkwaliteit heerst

Blauw - Stootventilatie

 • het unit levert gedurende 10 minuten vol luchtvermogen (meer dan 1000 m³/h); daarna schakelt hij automatisch over op automatische ventilatie
 • komt overeen met de functie stootventilatie en kan bijvoorbeeld in de pauzes of in het geval van een pandemie of griepepidemie worden gebruikt
 • dit hoog luchtvermogen biedt geen enkel vergelijkbaar product op de markt

Magenta - Stand 1 

 • het unit levert 8 uur lang permanent een luchtvolume van 800 m³/h, onafhankelijk van de ventilatiebehoefte volgens het CO2-gehalte in het klaslokaal
 • deze functie dient ter bescherming tegen infecties, zoals nodig in tijden van pandemie of griepperiode, zodat altijd voldoende luchtverversing plaats vindt
 • na verloop van 8 uur schakelt het unit automatisch weer om naar de automatische ventilatie

Turquois - Stand 2 

 • gereduceerde werking op lage stand
 • geschikt voor b.v. examensituaties

De eenknopsbediening biedt de gebruiker een intuïtieve en eenvoudige bediening. Wanneer een individuele aanpassing aan de betreffende gebruikssituatie gewenst is, kunnen alle looptijden en waarden naderhand via een webinterface worden gewijzigd. Het belangrijkste kenmerk van het luchtbehandelingsunit voor scholen is het lage geluidsniveau dankzij de uitgekiende isolatiecoulissen in het basisunit en in de behuizing. Deze zorgen voor een geluidsarme werking.

Eenvoudig onderhoud

De constructie van het decentrale luchtbehandelingsunit WZA is doelmatig en maakt zo eenvoudig onderhoud mogelijk. Het unit kan in de meeste gevallen door geschoold huispersoneel worden onderhouden, dat eventuele storingsmeldingen gemakkelijk kan uitlezen. Daarvoor hoeven dus geen experts te worden ingeschakeld.

De opbouw van het bovenste deel is goed doordacht; zo kan de ventilator voor een revisie gewoon via een 'schuiflade’ eruit worden getrokken. Ook het buitenluchtfilter is gemakkelijk toegankelijk en kan dus moeiteloos worden vervangen.

Onder normale omstandigheden en bij een buitentemperatuur tot -10 °C werkt het unit gegarandeerd probleemloos, ook dankzij de ingebouwde, vorstbestendige enthalpiewisselaar. Omdat in het unit geen condensaat ontstaat, hoeft het niet op een afvoersysteem te worden aangesloten. En dus vervalt ook de condensaatpomp.

Een verder belangrijk aspect voor de toepassing in scholen is de behuizing. Deze is beveiligd tegen ongevallen, robuust en nauwelijks vatbaar voor vandalisme.

Geen uitdroging van de slijmvliezen dankzij enthalpiewisselaar

De in het luchtbehandelingsunit geïntegreerde enthalpiewisselaar zorgt ervoor dat een groot gedeelte van de luchtvochtigheid en de warmte resp. koude uit de retourlucht/afvoerlucht kan worden teruggewonnen. Daardoor worden energieverlies en een verlaging van de luchtvochtigheid vermeden. Dat heeft ecologische en economische voordelen. Heel essentieel is echter het gezondheidsaspect voor de personen die zich in de ruimte bevinden. In de winter is vanwege de droge verwarmingslucht de luchtvochtigheid in de ruimte niet toereikend. Dit leidt tot droge slijmvliezen, die aantoonbaar infecties kunnen veroorzaken. Deze kwaliteitskenmerken onderscheiden het Kampmann-unit duidelijk van andere decentrale luchtbehandelingsunit op de markt.

            

Andere oplossingen voor optimale binnenlucht in klaslokalen en schoolgebouwen

Sinds medio 2020 biedt Kampmann de luchtreiniger KA-520 aan. De ideale oplossing voor gesloten ruimtes zonder centrale of decentrale luchtbehandelingssystemen. De KA-520 is een draagbaar Plug & Play staand unit met een extreem groot filteroppervlak. Het H14 HEPA-filter filtert 99,995 % van alle virussen en kiemen uit de lucht. Bijzonder geschikt voor scholen en openbare instellingen zijn de KA-520 XL Pro of de KA-520 XXL, die tot 720 m³/h resp. 1340 m³/h binnenlucht geluidsarm kunnen reinigen.

Bij centrale luchtbehandelingssystemen heeft u met onze dochteronderneming NOVA Apparate, die deel uitmaakt van de Kampmann Group, een sterke partner.

Overweegt u momenteel de aanschaf van een luchtbehandelingsapparaat in een bestaand schoolgebouw? Neem dan gewoon contact met ons op. Wij sturen u een concept en een offerte.

Wat nu?

Het belangrijkste voor u is een sterke adviespartner. Wat gedecentraliseerde schoolventilatie betreft, zie ik uit naar uw telefoontje of uw vraag per e-mail.

Ik zal u met genoegen ons WZA in detail uitleggen en al uw vragen beantwoorden.

Alex Noordzij

+31 62 3585826

alex.noordzij@kampmann.nl